/ ThinkStock/Getty Images
Сензацията „Момо“: Мит или реална интернет заплаха?
100844
Сензацията „Момо“: Мит или реална интернет заплаха?
  • Сензацията „Момо“: Мит или реална интернет заплаха?
Заплаха за децата ни в интернет или лесен начин за генериране на огромен трафик в мрежата? Това е въпросът, който все още търси отговор в десетки групи в социалните мрежи, където родители обменят информация за набиращото популярност интернет явление "Момо".
 
Подобно на "Синия кит" за "Момо" се твърди, че е онлайн заплаха, която дебне децата ни в Youtube, Whatsapp и други популярни сайтове и апликации. Стряскащите апели за дебнеща децата заплаха в мрежата се разпространяват от няколко дни, но експертите са категорични, че "Момо" е поредният мит, възникнал от съвременната японска култура, който се използва от недоброжелатели с ясна цел.

Опасност в интернет: Ужасяващ образ „Момо” насърчава деца към самонараняване
 
Сензацията "Момо" не е нова и се появява още през 2018 г., първоначално в държави от Северна и Южна Америка, а малко по-късно и в Европа. Това обясни за Дарик Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет:
 
„Една снимка, която се разпространява. Всъщност това е снимка от едно произведение на изкуството в Япония от модерна, съвременна артистка, която по принцип обединява фолклорни елементи от японската митология - на караконджули и т.н.", обясни Георги Апостолов.
 
Той сравни сензацията със "Синия кит", при която нямаше доказателство, че на някое дете му се е случило нещо. И тогава "работата заглъхна". "Сега обаче се разду отново след 8 месеца, по доста странен начин."

Смъртоносна игра на контрол привлича опасно деца в интернет
 
Апостолов обясни, че цялата работа тръгнала от Великобритания, където майка е споделила в социални мрежи, че докато детето й гледало YouTube Kids се е появило създание, приканващо към самоубийство. "Но това го хванаха жълтите медии."
 
Георги Апостолов е категоричен, че в случая с "Момо" няма нищо реално притеснително, а самите родители и медии преекспонират информацията.
 

В действителност темата за "Момо" е в центъра на новините и във Великобритания.
 
Редакторът на „Гардиан“ Джим Уотърсън пише, че „новинарското отразяване на "Момо" е накарало училищни и полицейски власти да предупреждават за предполагаемия риск от предизвикателството "Момо" (Момо challenge), което от своя страна е произвело още повече новинарски материали по темата.
 
„Анатомията на една измама“, така е озаглавен материал за предизвикателството Момо на Би Би Си. Британската медия дава за пример няколко вестникарски статии, според които Момо се свързва със смъртта на 130 тинейджъри в Русия.
 

Публикациите обаче не са потвърдени от местните институции. Сайтът за проверка на факти „Сноуп“ се спира на редица описвани в медиите случаи, при които се оказва, че няма доказателства за връзка с Момо. Предупреждение от майка от Уестхоутън, например, става повод за публикации във Великобритания, но по-късно тя признава, че синът и никога не е общувал с Момо, а всъщност някои деца в училище са му казали да види онлайн предизвикателството.
 
Американското издание CBS от своя страна публикува репортаж с разтревожена майка на момиче в тийнейджърска възраст с аутизъм. Малката Зоуи имала достъп до интернет сайтове, които обаче са контролирани чрез настройка за наблюдение от родител. Пред CBS майката споделя:
 
„Имам контрол над сайтовете, които тя посещава. Преди няколко седмици започна да ми задава странни въпроси. Непрекъснато повтаряше за някакъв Момо, но аз не разбирах за какво става дума. Сега разбирам.”
 
У нас до този момент няма регистрирани каквито и да е сигнали в подкрепа на информацията, че Момо е реална интернет заплаха. Пред Дарик шефът на отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП Явор Колев обясни:
 
„Винаги се срещаме и предупреждаваме децата за опасностите в интернет. Конкретно за тази игра Момо нищо не мога да кажа. Категорично опровергавам. Нямаме сигнали от пострадали от тази игра, нямаме сигнали от партньорски служби, нямаме сигнали от никъде.“
 
Както полицията, така и представителите на неправителствените организации отричат "Момо" изобщо да съществува, но препоръчват повишено внимание на родители към поведението на децата в социалните мрежи и интернет.