/ iStock/Getty Images
България участва в инициативата "Европейска нощ на учените" за 13 поредна година с 30 научно-изследователски центрове и музеи в 14 града, които ще отворят врати, за да демонстрират постиженията си пред българската публика, съобщиха организаторите. Университетите и научните институти у нас са подготвили организирани събития тази вечер от 18.00 до 22.00 часа. Инициативата се провежда всяка година едновременно в повече от 300 града в цяла Европа и цели да подобри общественото разбиране за науката и да повиши ангажираността й към проблемите на обществото. По време на "Европейска нощ на учените" посетителите ще могат да открият с какво всъщност се занимават изследователите и как това влияе на нашия живот, разказват организаторите.

"Европейска нощ на учените" у нас предоставя възможност на посетителите за виртуална разходка из най-големия ускорител на частици в света - ЦЕРН. Всички любопитни да надникнат в света на практическата наука ще могат да го направят в зала 205 на Физическия факултет на СУ "Св.Климент Охридски" от 16.00 часа.

Един от основните акценти в това издание на "Европейска нощ на учените" ще бъдат и технологиите в мрежовото общество, високопроизводителните изчислителни технологии /НРС/, както и технологиите на бъдещето, които ще са във фокуса на специален дискусионен клуб в Ректората на СУ "Св. Климент Охридски".

Интелектът на човека срещу машината в Европейската нощ на учените в Бургас

В центъра на вниманието на организаторите е и формирането и привличането на новите учени и иноватори в науката у нас. От "Европейска нощ на учените" са подготвили специална детска програма, конкурси и интересни работилници за малките във всички градове-участници в събитието.

Документални филми за знанието, българските учени и тяхната роля в обществото, подготвени от Нов български университет (НБУ) ще бъдат показани в 292 и 242 аули на СУ "Св. Климент Охридски", разказват още организаторите.

Богата програма в Европейската Нощ на учените в Стара Загора

Програмата на тези и още други вълнуващи събития в сферата на науката в София, Стара Загора, Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Варна и други градове от страната могат да бъдат намерени на електронния адрес на събитието "Европейска нощ на учените" - www.rn.fmi.uni-sofia.bg, както и на Фейсбук страницата на проекта, която е озаглавена - "Учените в триъгълника на знание", допълват организаторите.

Културните институти отварят врати в "Нощ на изкуствата"

Проектът "Европейската нощ на учените" се финансира от Европейската комисия по дейностите "Мария Склодовска-Кюри" и цели да повиши обществената осведоменост в сферата на образованието, научните изследвания и иновациите, да помогне за преодоляване на негативни стереотипи за учените, като ги представи като достъпни, творчески, загрижени и подкрепящи обществото личности и да разшири достъпа на гражданите до ползите от научната дейност, като по този начин въвлече науката и обществото в едно взаимно сътрудничество, допълниха организаторите.
БТА