Регионална библиотека
Регионална библиотека / Dariknews.bg
На 27 септември България се включва с по-богата програма от всякога преди в Европейската нощ на учените, заедно със стотици градове от цяла Европа.Програмата тази година обхваща повече от 150 събития, които ще се проведат на над 50 места в цялата страна – 13 селища, на борда на теснолинейката, на кораб и дори миниподводница.
 
Тази година програмата на проекта REFRESH за Европейската нощ на учените на 27 септември включва редица събития, които свързват науката с културата, домакинството на Пловдив на Европейска столица на културата 2019. Събитията ще се проведат на над 50 места в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник, на борда на научноизследователския кораб “Академик”, в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград и в единствената в България изследователската миниподводница РС-8В.
 
ПРОГРАМА ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА УЧЕНИТЕ – 27 СЕПТЕМВРИ 2019 г. – Стара Загора
 
Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора
 
17:30-18:30
Магия REFRESH
Хлебна математика
Организация „Мрежа хлебни къщи“ кани децата над 5-годишна възраст да се включат в работилница, която съчетава магията на хляба и увлекателността на математиката.  
 
19:00-20:00
Наука в града REFRESH
Зелени Балкани и Спасителен център за диви животни
Представяне на дейността на Зелени Балкани и Спасителен център за диви животни (ветеринарни дейности, поддръжка на базата, опазването на дивите животни и природата на България). Един от методите за опазване на застрашени от изчезване животински видове е т.нар. опазване еx situ или извън естествената среда. В тази връзка като част от дейността на Зелени Балкани, в Стара Загора функционира единственият в страната Спасителен център за диви животни.
 
17:00-20:00
Магия REFRESH
Забавна наука
На своя лабораторен щанд, Детски Научен Клас – ДНК ще убедят малките посетители, че освен всичко друго науката може да бъде и много забавна. Активностите ще включват от опити с нетопящ се сняг, хидрофобен пясък, реакции със сменящи се цветове и pH индикатори до експерименти с въздух под налягане и демонстрации, свързани с науката за звука (кудкудякащи чаши, гръмосен барабан, свистящи маркучи и ръмжащи балони).
 
17:00-20:00
Магия REFRESH
Работилница с геометрични дъски Open Geoboard
Занятие за развиване на въображението и пространственото мислене чрез занимание с дървените геометрични дъски Open geoboard. Разтягайки разноцветни ластици между пинчетата на дъската, се „рисуват“ първо прости линии и геометрични форми, после по-сложни фигури на хора, животни, къщи, цветя и т.н.
 
17:00-20:00
Магия REFRESH
Главоблъсканици и пъзели
Център по забавна математика представя занимания с триизмерни пъзели, занимателни задачи с клечки и камъчета и популярни настолни математически игри.
 
18:00-21:00
Магия REFRESH
Изработване на шевици
Аталие, в което в рамките на плат във вид на умалена квадратна мрежа, Клубът на любителите на традиционни костюми „СедянкаТА“ ще покаже на участниците как да изработят елементи на шевици.
 
17:00-20:00
Наука в града REFRESH
Европейски кът
В Европейския кът посетителите ще се запознаят с информация за проекти, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите „Мария Склодовска-Кюри“, и с EURAXESS – паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия за подкрепа на кариерното развитие и мобилността на учените и насърчаване на научното сътрудничество между Европа и света.
 
17:00-20:00 Магия REFRESH
 Магия с 3D принтер с #Zaralab Academy
В рамките на събитието специалистите от #Zaralab Academy ще покажат процес по 3D принтиране, което ще се случи на място. Заповядайте за да зададете своите въпроси, или просто минавайте отвреме навреме за да наблюдавате как пред очите ви ще се появят прясно изпечените части от нещо по-голямо.