В търсене на решение за съставяне на правителство беше даден официален старт на политическите срещи, организирани от номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел с парламентарно представените групи. Днес те бяха само три - с ДПС, БСП и ИТН. Тонът беше положителен и конструктивен, бяха очертани основни идеи и приоритети в посока към нови разговори с повече детайли и на експертно ниво. 

"Ключовата ми дума е „диалог“, само така можем да заявим какво е необходимо за България, за българите" - с този анонс се обърна Габриел на срещите с трите партии. Тя наблегна и върху трите "А", които ще са в основата на екипа, с който смята да работи, ако предложеният от нея кабинет бъде гласуван в парламента – Амбиция, Авторитет, Ангажимент.

"Амбиция - да покажем, че сме способни да съставим правителство, което да взема съвместни решения и да ги изпълнява. Авторитет – в ЕС текат активни процеси, ако не сме активни участници, няма как да имаме и своя авторитет в тях. Най-важното е Ангажиментът към хората, българите в страната и в чужбина, имаме задача да работим за тях", заяви Габриел.

Мария Габриел
БГНЕС

По време и на трите си срещи Мария Габриел очерта основните приоритети, които вижда. Първо е работещо правителство и изход от политическата криза, което означава нормализация работата на институциите. На второ място – стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджета за тази година; трето – правосъдна реформа, приемане на основните закони, механизъм за разследване на главния прокурор, Наказателно-процесуалния кодекс, реформа в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

"Няма да крия, че можем да стигнем и по-далеч, говорим за конституционна реформа, но за това се изисква много работа от Министерския съвет, Народното събрание, Министерството на правосъдието", подчерта Габриел. Тя отново потвърди намерението си правосъдният министър в неин кабинет да внесе искане във Висшия съдебен съвет за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев заради уронване престижа на съдебната власт. Сред другите приоритети са справяне с инфлацията и с ръста на цените, като заедно с тези, които ще подкрепят кабинета, ще идентифицират ключовите мерки. Важно също, според кандидата за премиер, е гарантиране на енергийната сигурност. Цел е и приемането ни в еврозоната, като датата ще зависи от бюджета за 2024 г. и заложения дефицит.

Преодоляване на двугодишното закъснение по оперативните програми, плана за възстановяване, програмата за развитие на селските райони, силна подкрепа на земеделския сектор, също са сред задачите, които ще си постави кабинетът "Габриел", ако получи подкрепа. Акцент за кандидата за премиер е и сигурността, преодоляване на битовата престъпност, "войната по пътищата", членството в Шенген, модернизация на армията, справяне с миграционния натиск, ясно спазване на ангажиментите по членството ни в НАТО.

Мария Габриел очерта и два приоритета извън краткосрочните мерки – ускоряване участието на България в програмите за модернизация на страната, включително дигитализация на публичния сектор, инвестиции в младите хора, иновативно образование, подкрепа за културния сектор. Друг приоритет са регионите, преодоляване на регионалните различия чрез целенасочени действия.

Мария Габриел
БГНЕС

От втората политическа сила – „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) днес не дойдоха на разговорите. Демонстрация на несериозно и неуважително отношение на коалицията, която от „Има как“ се превърна в „Няма пък“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, след като от първата политическа сила изчакаха известно време представители на ПП-ДБ да се явят.

Причината за неявяването бе, че лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев са в чужбина. От партията още вчера обявиха, че няма как срещата да се проведен, но от ГЕРБ настояха да има техни представители, с които да разговарят.

Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел все пак ще се срещне с лидерите на ПП-ДБ. Това стана ясно тази вечер от писмо на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, изпратено до Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Владислав Панев, Настимир Ананиев и Константин Бачийски. Срещата ще се проведе утре (12 май) от 17:00 ч. в зала “Запад” на Народното събрание. 

“Надяваме се, че настоящото писмено уведомление на всички лидери на Коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България” ще гарантира присъствието им”, посочва в писмото си Десислава Атанасова.
 

На днешната среща заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев увери, че по темата за главния прокурор Габриел има подкрепата на Движението.

"На България ѝ отива да има жена за министър-председател в този труден момент", посочи той.

Цонев добави, че в ДПС имат такъв принцип - когато трябва да се свърши някаква важна и отговорна работа, се обръщат към жените в Движението.

"Вашите три „А“ при нас бяха разум, отговорност и диалог, или прочетено иначе РОД", каза още заместник-председателят на ПГ на ДПС на срещата с Мария Габриел.
 

"Повече от месец не е ясно какво правителство търсят ГЕРБ-СДС", посочи зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски и допълни: "Какво правителство очаквате да оглавите, какво мнозинство очаквате да ви подкрепи, продължавате ли този разговор с всички и за всичко, така няма да стане". По думите му такива разговори трябва да се водят от лидерите на партиите. Свиленски заяви, че не виждат своите приоритети в представените от Мария Габриел и посочи също, че БСП няма да влезе управлението, само за да участва в него.

"Много по-ефективно щеше да бъде, ако присъстват господин Борисов и госпожа Нинова. Отсъствието и на двамата поставя множество въпроси. Вие водите разговори с всички парламентарни групи. В рамките на повече от месец не е ясно кой е план А и план Б, какво правителство търсите - с ПП, от експерти, подкрепено от другите политически партии, технически или политически кабинет. Искаме да кажете какъв кабинет искате", каза той.

"Подходът трябва да е друг. Трябва да сложим картите на масата и да кажем какво искаме да се случи в България. Има 5 приоритета, които да изведат държавата от ситуацията, в която се намира. А празните кутийки да ги оставим на г-н Борисов да се забавлява, докато реши дали ще поеме той инициативата. Такива разговори трябва да се водят от лидерите на партиите. Аз знаех, че Борисов ще посочи премиер и ще се скрие, а това го виждаме и днес", заяви Свиленски.
 

"Надявам се като водеща политическа сила и водеща на подобен тип преговори наистина да осъзнавате това, което казвате, а именно, че трябва да има диалог и силово налагане на ваши решения, защото сте по-голяма политическа партия, няма как да се случи, колкото и да е изкушаващо това. Говоря от горчив опит от предишното ни участие в изпълнителната власт", така се обърна към Мария Габриел Тошко Йорданов по време на срещата с ИТН

"Бихме могли да водим диалог, да стигнем до общи цели, но всичко това, което очертахте е прекрасно и аз не мисля, че има човек в страната, който да каже, че това не му е приоритет. Въпросът е в детайлите и в акцентите, защото там е напълно възможно да имаме разминавания и те трябва да бъдат изчистени в разговор на експертно ниво", допълни Йорданов. 

"Ние подкрепяме това изявление, което направихте днес за Иван Гешев, радваме се, че вашата политическа сила е стигнала до този извод за 2-3 години, тъй като това е искане на обществото от протестите, още когато вие управлявахте. Но не е само това. Замяната на един човек с друг няма да е съдебна реформа. Прокуратурата има нужда от реформиране, има нужда от промяна на Конституцията, което може да стане много трудно, има нужда от промяна и в КПОНПИ, но трябва да е много внимателно. Ние ще бъдем много стриктни това да не се превърне в поредната бухалка - новореформираното КПКОНПИ, каквото беше опитано да се направи от Асен Василев и Кирил Петков. Законът, който те предлагат, ние сме твърдо против, ние си имаме свое решение, надявам се и вие да сте по-разумни, за да не превърнем този орган в бухалка на управляващите, които и да са те", допълни той.

След края на поредицата срещи днес зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че е умерен оптимист за правителство. Той уточни, че не са водени разговори за министерски постове.

Мария Габриел
БГНЕС

Никол Николова, Нелли Желева, Теодора Цанева/БТА, БГНЕС, пресцентър ГЕРБ