/ Thinkstock/Getty Images
Райко Байчев: Алпинизмът е поезия
97343
Райко Байчев: Алпинизмът е поезия
  • Райко Байчев: Алпинизмът е поезия
Алпинизмът е поезия и за това има хора, които трудно разбират Боян Петров. Такова мнение изрази пред Дарик журналистът Райко Байчев.

Спасители продължават издирването на Боян Петров
 
"Хората трудно разбират, че алпинизмът във версията на Боян, тоест екстремен алпинизъм, е нещо като поезия. Има един хубав текст на Иво Иванов, който казва, че алпинизмът е джаз. Много хора обвиняват Боян, че хранел само собственото си его и заради това се катерел. Най-добрите алпинисти казват тъкмо обратното, че катеренето на подобни височини е начин да се оттласнеш от егото, да изключиш от егото, то въобще да спре да има значение в тази битка в природата, да го угасиш. Нещо като процеса на медитация. Не съм сигурен дали хората въобще разбират този екстремен алпинизъм и защо Боян е такъв, какъвто е", коментира журналистът.

Кой е Боян Петров?

катерене планина алпинист връх
Thinkstock/Getty Images


Попитан дали само хора като Боян имат дух и мощ, Байчев отговори: "Не, разбира се. Духът и мощта могат да бъдат проявени и в ежедневния живот. Но просто се очерта контраст около този човек. На мен ми се струва, че той е човек, който обича върхове в народ, който обича низините и наистина сякаш има някакъв контраст между него и нас. Но това не е контраст, който трябва да създава хейт, а да ни кара да ни е грижа за него, както вярвам, че много хора се чувстват".

Жената до Боян Петров: Нека спасителите не рискуват до върха
 
На въпроса ще получи ли Боян нов шанс от съдбата след рака и катастрофата Райко Байчев отговори така: "Неговият подвиг е игра на зарове с Боговете. Ние не можем да си представим тези безмълвни, безкрайни, ледени полета на тези височини. Аз се надявам той да е издържал и да се е справил още веднъж. Сякаш има нещо, което го закриля през толкова години. От друга страна има коварна статистика въобще за подобна работа като неговата. Около 30% от хората, изкачващи осемхилядниците, свършват зле. Мен ме е страх от чисто математическата закономерност да се случват подобни неща".