/ БГНЕС
Само 7 месеца по-късно, днес можем да направим разликата, подчерта държавният глава
Явно сме достигнали до етап, в който можем много по-свободно да говорим за нашето бъдеще – за нашето зелено бъдеще. Само в месеци назад беше много трудно да говорим за бъдещето, защото се борихме за всеки ден от настоящето. Българската енергетика в началото на август миналата година изглеждаше така: без доставки за газ, без договори, без организирани търгове, без слотове, без интерконектор, без диверсификация на ядреното гориво. Това заяви президентът Румен Радев на конференцията "Енергия за зелено бъдеще".

Борбата беше не само България, но и много европейски държави, бяха в тежка енергийна криза.

„Булгаргаз“ прогнозира сериозно поевтиняване на газа през май

Само 7 месеца по-късно, днес можем да направим разликата – къде остана енергийната криза, попита Радев.

Имаме дългосрочни договори за втечнен газ, имаме работещ интерконектор с Гърция за газ от Азербайджан на цени, договорени преди деселетие. Имаме споразумение с Гърция за достъп до терминалите за втечнен газ“, заяви Румен Радев, като похвали действията на служебния кабинет.

"Проблемите в енергетиката са решени със стратегически ходове напред", посочи Радев и изтъкна, че това база за надграждане за зелено бъдеще. По думите му преди години се е говорило от сутрин до вечер за България като "газов хъб", но единствено с руски газ и нищо повече. Според държавния глава сега страната ни прилича много повече на истински газов хъб.

"През България минава не само руски газ, но през България постъпва газ от Азербейджан, втечнен газ от седем терминали", посочи още държавният глава на конференцията. 

Радев посочи, че трябва да се изчисли социалният риск при прехода към зелена икономика. "Зеленото бъдеще изисква определени жертви, а това понякога изисква по-високи цени на енергията", заяви още държавният глава и призова да се намери баланс. 
 

БГНЕС



"Походът на Европа към зеленото бъдеще трябва да е внимателен", призова още Радев.

По-рано в присъствието на президентите Румен Радев и Илхам Алиев подпис под меморандума Solidarity Ring положиха министърът на енергетиката на Република България Росен Христов, министърът на енергетиката на Румъния Върджил-Даниел Попеску, министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министърът на икономиката на Словашката република Карел Хирман и министърът на енергетиката на Република Азербайджан Парвиз Шахбазов. Усилията по реализацията на инициативата започнаха миналата година с активната роля на България, като днес българският президент изказа признателност за своевременните действия на министрите от петте държави.

Румен Радев изтъкна, че Solidarity Ring дава възможност за сигурност на доставките и диверсификация за Централна и Югоизточна Европа по бърз, ефективен и евтин начин чрез пренос на допълнителни количества газ от Азербайджан. По време на церемонията българският президент посочи още, че подписаният меморандум не само затвърждава успешното партньорство между петте държави, но и ще доведе до повишаване на свързаността и капацитета на газопреносната мрежа на страните в региона. Точно когато партньорите ни имат най-голяма нужда от сигурни и надеждни доставки, ние заедно направихме така, че да постигнем диверсификация, заяви Румен Радев.

По думите му, подписването на меморандума днес е важен етап за постигане на по-високи амбиции и инициирането на нови проекти, които включват преноса на енергията на бъдещето - заления водород.