По случая с автомагистрала "Хемус" в прокуратурата няма постъпили данни за задържани от МВР за 24 часа лица, нито постановления за повдигане на обвинения, обясни пред медиите ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, след като по-рано днес от МВР обявиха, че са установили злоупотреби за милиони с пари, осигурени за ремонта на магистралата.

Екип от четирима прокурори ще работи по случая и ще имат среща с разследващите екипи от ГДБОП, каза още прокурор Кирилова.

По повод казаното от МВР, от прокуратурата информираха, че ще поискат от разследващите органи да приложат доказателства за евентуални престъпления. Кирилова отбеляза, че такива до момента в прокуратурата не са постъпили. От прокуратурата обясниха още, че при тях, по факс, на 3 ноември е постъпило съобщение от разследващи полицаи в ГДБОП за започване на действия по неотложност по претърсване и изземвания, тъй като е било установено, че от юни 2020 г. досега са извършвани данъчни престъпления и пране на пари, както и нарушения свързани със Закона за счетоводството. В него обаче не било отбелязано, че става дума за "Автомагистрали" ЕАД, като там е пишело, че са били задържани десет лица.
 
Нови разкрития за строежа на АМ „Хемус“: Изнасяли са кеш в чували и сакове, ГЕРБ отговориха

Във връзка с позицията на Софийската градска прокуратура за това какви материали са им били докладвани по повод разследването на МВР за АМ "Хемус" от ГДБОП заявяват, че има задържани за 24 часа лица и заповедите за задържането им ще бъдат предоставени, се посочва в съобщение на вътрешното ведомство.

"В докладваните в СГП материали липсват заповедите на задържаните лица, тъй като към момента на внасяне на протоколите за одобрение на процесуално-следствените действия /ПСД/, заповедите за задържане на лицата за срок до 24 часа по Закона за МВР все още са били активни. Те не касаят искането за одобрение на протоколите за ПСД. Екземплярите от заповедите се съхраняват в ГДБОП и ще бъдат приложени", посочват от ГДБОП.

Оттам допълват още, че "при доклад на събраните материали по досъдебното производство на дежурен прокурор при СГП, същият е заявил, че ще бъдат повдигнати обвинения на виновни лица, след като поиска официално разкриване на банкова тайна и бъде изготвена съдебно-счетоводна експертиза по образуваното вече досъдебни производство".Прокурор Кирилова посочи още, че в градската прокуратура се води разследване, след самосезиране във връзка с брифинг срещу длъжностни лица от "Автомагистрали" ЕАД, АПИ и МРРБ. Тя отбеляза, че по делото работят екип от следователи в НСлС. Предмет на разследването е цялата дейност на "Автомагистрали" и разходваните средства от дружеството.

До настоящия момент по това дело са разпитани над 100 свидетели, като е приобщена и огромен обем от документация. Назначени са и две комплексни експертизи.

На 11 октомври наблюдаващият прокурор по това дело е поискал информация от ГДБОП и други структури дали в момента при тях има преписки или се работи по случаи, свързани с "Автомагистрали" ЕАД. Прокурор Кирилова посочи, че по нейно сведение такива данни не са постъпвали.

По отношение на бившия председател на АПИ Лазар Лазаров, от прокуратурата съобщиха, че са образувани две досъдебни производства, които са внесени в съда.

Междувременно стана ясно и, че в СГП е получен сигнал от здравния министър д-р Стойчо Кацаров срещу изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че се прилагат ваксини с изтекъл срок. Прокурор Кирилова посочи, че назначеният по случая прокурор извършва лична проверка на всички факти и документи.