След органна трансплантация пациентите са с доживотно потисната имунна система и при всички реципиенти тя се потиска с медикаменти, за да се предотврати отхвърлянето на присадения/те орган/и - това прави трансплантираните хора по-податливи на инфекции, което увеличава заплахата за здравето и живота им при заразяване със SARS-CoV-2. По тази причина трансплантираните са със статут на високорискови пациенти по отношение на COVID-19. Това алармираха от Министерството на здравеопазването в кампанията "Плюс мен" на страницата си във Facebook.

На всички лица от листата на чакащите за трансплантация се препоръчва ваксинация срещу COVID-19 след консултация с екипа на трансплантационния център, проследяващ състоянието на пациента. "Ваксината има ключова роля както за предпазване от инфекциозни усложнения при заразяване с коронавируса, така и за намаляване на вероятността от последващи трайни последици върху здравето", посочват от "Плюс мен".

"Трансплантирани пациенти трябва също да се ваксинират, като при тях се препоръчва ваксинацията да бъде отложена от 3 месеца до половин година след трансплантацията. Причината за отлагането е засилената имуносупресивна терапия в първите месеци след трансплантацията. Обръщаме внимание, че имуносупресивната терапия не е контраиндикация за ваксинация, тя обаче има потенциала в значителна степен да намали очаквания от ваксинацията имунен отговор – т.е. да не бъде развита достатъчно силна защита срещу SARS-CoV-2", допълват от Здравното министерство и подчертават, че за хората с потисната имунна система е изключително важно спазването на нефармацевтични мерки, като носенето на маска, спазването на дистанция, дезинфекцията на повърхности и т.н.

Експертите уточняват, че втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за трансплантирани пациенти. Поставянето на втория бустер следва да бъде не по-малко от 4 месеца след получаването на първата бустерна ваксина.

"Важно е да знаем, че ваксините срещу COVID-19 не са „живи ваксини“, т.е. не съдържат жив вирус и не е възможна репликация на вируса. Ваксините срещу COVID-19 спадат към категорията „инактивирани ваксини“, допълват още от Министерството на здравеопазването в кампанията "Плюс мен".

Здравно министерство
Здравно министерство, Плюс мен