Водят се преговори с Швеция и още няколко държави за придобиване на изтребители втора ръка. Това потвърди президентът Румен Радев от Прага, където участва в първата по рода си среща на Европейската политическа общност.

Air policing доклад: Руски самолети два пъти са доближили въздушното ни пространство

По-рано се появи неофициална информация, че военният министър от служебното правителство е изпратил писмо до Швеция за закупуването на 10 самолета "Грипен".

"Изпратени са писма, проведени са срещи, има начални информации за платформи от САЩ, Франция, Швеция, Нидерландия, Израел и се търси най-доброто решение. Колко самолета ще вземем зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите на съответните държави за доставка", допълни държавният глава.

Президентът в Германия: Изтребителите МиГ-29 могат да летят най-много още година

От думите му стана ясно, че България търси да купи изтребители втора ръка не от фирми, а от министерствата на съответните страни.

Като причина за извънредната мярка, Румен Радев посочи, че без поддръжка на руските Миг-ове, България е изложена на риск да не може да охранява въздушното си пространство до 2030 година.

Адм. Ефтимов: Първите изтребители Ф-16 ще дойдат през 2025 г.

"Още март заявих на срещата на върха на НАТО, че България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не се прекъсват дежурствата по Air policing и охрана на въздушното пространство. България не може да си позволи да се откаже от охрана на собственото си небе, това ще е поне до 2030 година, не за година или две. И това ще е ако следващия парламент благоволи да каже "да" за следващите 8 самолета. До тогава ние търсим междинно решение", допълни президентът. 

Ето и позицията на министерството на отбраната:

Информираме Ви, че с цел осигуряване на възможността Военновъздушните сили на Република България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, както многократно е съобщавано в последните два месеца, Министерство на отбраната е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети. Срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на  септември и се очаква получаване на оферти. Министерство на отбраната очаква отговор на отправената покана и от Държавата Израел и САЩ.