Членовете на парламентарната комисия по здравеопазване приеха на първо гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г., внесен от Министерски съвет.

Петима от членовете на комисията гласуваха "въздържал се". Предвижда се бюджетът на НЗОК да бъде актуализиран със 134 млн. лв., от които 120 млн. лв. за здравноосигурителни плащания, 10 млн. лв. за административни дейности и 4 млн. лв. за резерв, съобщава БТА.

Депутатът Даниела Дариткова обяви, че парламентарната група на ГЕРБ ще се въздържи от подкрепа на някои от предложените промени и допълни, че е необходимо да се подкрепи възможността болничните фармацевти да се стимулират финансово за работата им на "първа линия". Такова предложение направи председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

Представителите на съсловните организации единодушно подкрепиха актуализирането на бюджета на НЗОК. Съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина не се съгласиха с дадената възможност Надзорният съвет на НЗОК еднолично да разпределя средствата.

Средствата, предвидени за самостоятелните практики на професионалисти по здравни грижи - 2.5 млн. лв., все още не са законово разписани и членовете на комисията не постигнаха съгласие за тях. "Не съществува правна регламентация за отчитане и заплащането й за тази година", каза д-р Николай Брънзалов от БЛС.

Само за дейността по лечение на COVID-19 в извънболничната помощ до края на годината ще са нужни 120 милиона лева, каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев по време на заседанието. По думите му все още не са приключили преговорите с Българския лекарски съюз и не са направени окончателните разчети.

Предстои със съсловната организация да се договори повишаването с 200 лв. на цените на клиничните пътеки, по които се лекуват пациенти с COVID-19, каза още той.

"Ако пациент е приет със съмнение за COVID-19 по една от трите клинични пътеки, по които сега се лекуват, но не се докаже коронавирусна инфекция, болницата няма да получи 1400 лв., а 1200 лв. колкото е и в момента", допълни още проф. Салчев.

Промените в законите за бюджетите на НЗОК, Държавното обществено осигуряване и в Закона за държавния бюджет за 2021 г. ще разгледа парламентът на първо четене тази седмица, предвижда проектопрограмата за работа на Народното събрание.
БТА