/ БГНЕС
Депутатите от Комисията по правни въпроси подкрепиха Законопроекта за мерките по време на извънредното положение, наложено на територията на страната с решение на парламента от 13 март.

Пакетът от мерки, които предприемат управляващите за ограничаването на разпространението на COVID-19, както и преодоляване на последиците от заболяването, получи подкрепата на 15 от членовете на комисията, а 7 народни представители гласуваха с „въздържал се“.

Текстовете ще бъдат обсъждани в още три от парламентарните комисии, след което влизат за дискусия и в пленарна зала по време на утрешното редовно заседание.

Иван Гешев: Банско да бъде поставено незабавно под карантина

По време на дебатите опозицията изрази несъгласие с голяма част от ограничителните мерки. „За никой не съществува дилема „здраве или бизнес“. Естествено, че здравето на гражданите е основен приоритет и не може да има спор. Само дето, само по себе си, това нищо не значи. Не може да питаме хората дали предпочитат да се заразят или да гладуват. Мерките трябва да бъдат съчетани по начин, по който да се запази или ограничи разпространението на вируса по максимално, но и да се запазят елементарните условия за живот на българските граждани. От там идва цялата трудност“, смята депутатът от БСП Крум Зарков.

Ангелкова: Спират организираните екскурзии, безотговорно е да се пътува в тази ситуация

Според него този закон не организира добре дейността на държавата по противопоставянето на разпространението на заразата. „Държавата се снишава и голяма цена на кризата ще бъде платена от работещите хора“, смята той.

От ДПС изразиха подкрепа за законопроекта, но обещаха да направят и свои редакционни предложения между двете четения. Юристът от движението Хамид Хамид поясни, че от партията му ще поискат още по-строги ограничителни мерки. „Някои от тях ще са доста по-фрапиращи“, каза той.

От ДПС се обявиха предвидената възможност за спешните нотариални заверки. „Спешни за кого? В една нотариално кантора се събират 8 наследници от различни краища на България. 100% внучето ще е от Банско, лелята ще е от Плевен или Габрово. Други хора ще пътуват от Варна“, даде за пример той. „Вземайки мерки да ограничим събирането на повече от двама възрастни хора на едно място, ние ще събираме 8 души в една стая, в нотариална кантора, само защото сделката била спешна“, допълни още той.

България ще участва в обществената поръчка на ЕК за защитно медицинско оборудване

Според Красимир Ципов от ГЕРБ мерките са наложителни, защото страната ни е изправена пред тежко положение. "Ние трябва да си дадем ясната сметка, че носим много сериозна отговорност. Тя трябва да бъде насочена в няколко посоки. Приемайки такъв тип законодателство, ние наистина трябва да се постараем, на първо място, да защитим живота и здравето на гражданите. На второ място, да създадем такива условия, че да минимизираме негативните последици, защото държавата ще продължи да съществува“, смята той.