Полицаи се събраха на протест в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици" в столицата. В провята се включиха десетки служители. Събитието продължи около час и не блокира улици, а си остана в рамките на градинката до храма, на метри от сградата на Вътрешното министерство. Около 2 седмици след националния им протест на 5-и юли синдикатите в МВР започнаха серия регионални протести.
 
Хиляди служители на МВР се събраха на протест пред парламента (СНИМКИ)

Исканията на полицаите са непроменени от протеста в началото на юли - поне 15 на сто увеличение на заплатите, спешни промени в Закона за МВР на първо време и изцяло нов закон за Министерството на вътрешните работи догодина.
 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА НА ПОЛИЦАИТЕ ПРЕД НС НА 5 ЮЛИ


Синдикатите в МВР обявиха протестна готовност малко след встъпването в длъжност на новото правителство. Последваха преговори между тях и ръководството на ведомството, при които бяха обещани нови униформи, а също така бе прието на полицаите, които не са получили униформи, да им бъдат изплатени парични компенсации.
 
Заплатите в МВР трябва да се увеличат, но възможностите са от догодина

По искането за поне с 15 на сто по-високи заплати така и не бе постигнат консенсус. Според вътрешния министър Валентин Радев този ход не може да бъде предприет в рамките на бюджета за този година. Синдикатите обаче твърдят, че за увеличението не е необходима актуализация на бюджета, а само постановление на Министерския съвет.
 

Относно Закона за МВР синдикатите настояват за отмяната на реформата, инициирана от предишния вътрешен министър Румяна Бъчварова.
 
Доверието в полицията расте

Първият протест бе преди две седмици навръх професионалния празник на полицаите - 5 юли. Тогава няколко хиляди служители на МВР от цялата страна се събраха пред парламента. От днес протестите са по региони, като следващите прояви на недоволство ще са във Варна, Добрич и Гоце Делчев.