Пневмококовите инфекции са водеща причина за смъртност сред децата
Пневмококовите инфекции са водеща причина за смъртност сред децата / снимка: DarikNews.bg, архив
Пневмококовите инфекции са водеща причина за смъртност сред децата
60403
Пневмококовите инфекции са водеща причина за смъртност сред децата
  • Пневмококовите инфекции са водеща причина за смъртност сред децата

Младежите на възраст до 17 години вече ще могат да се възползват от пневмококовата ваксина, предназначена за деца, страдащи от хронични заболявания, която бе въведена за първи път в края на 2009 г. Употребата й от лица в по-високи възрасти станала възможна след като медикаментът получил одобрение от Европейската комисия, поясни д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина.

За съжаление ваксината у нас не се осигурява безплатно за родените преди 1 април 2010 г., тъй като това е моментът, в който тя е била включена в задължителния имунизационен календар на България. Всеки желаещ, роден преди тази дата, би могъл да се имузинизира, след като заплати 120 лева за една доза.

Най-вероятно в скоро време ваксината ще получи разрешение за употребата й от всички възрасти, допълва д-р Цеков. „До момента тя беше допустима за употреба само за деца до 5-годишна възраст. Аз съм щастлив, че имаме едно ново оръжие за справяне с тези тежки инфекции, които понякога трайно инвалидизират пациентите”, уточни докторът.  

Пневмококовите инфекции са водеща причина за заболеваемост и смъртност сред децата по света, като по данни на Световната здравна организация годишно умират по 1 млн. деца, в следствие на менингит, сепсис или пневмония. Само менингитът погубва между 15 и 20 на сто от заболелите деца, а при 60% пък оставя необратими последици, посочва доц. д-р Пенка Переновска от клиниката по детски болести към Александровската болница.

„Пневмониите причиняват повече смъртни случаи при малките деца годишно, отколкото малария, морбили и ХИВ взети заедно. Тези деца, които не са под 5 години, до 85% в различните популации и страни може да са носители без да са болни. И при възрастните не сме много лесни - от 4 до 40%”, коментира д-р Переновска.

Важно е да се знае, че ваксината се поставя на здрав човек, който няма температура или вирусно заболяване. Според експертите това обаче не пречи да се имунизират хора - хронично болни, астматици или със сърдечно-съдови заболявания.