/ БГНЕС
Страните от Алианса в Югоизточна Европа обсъдиха важни теми
"Толкова е важно в момент на криза в региона, когато войната в Украйна вече зае такава голяма част от вниманието на всички, да сме заедно, да се координираме. Освен на нивото на НАТО, на нивото на ЕС, на бъдещите членове на ЕС, да се координираме и на ниво Балкани. Мечтата ми е да имаме координирани Балкани за всички теми. Така можем да споделяме сигурност и съвместната работа да подобри стандарта на живот на нашите граждани”, това заяви премиерът Кирил Петков след съвместната среща на държави членки на НАТО от Югоизточна Европа, в която участват и министър-председателите на Румъния, РС Македония и Черна гора – Николае Чука, Димитър Ковачевски и Здравко Кривокапич. 

Събитието е организирано по инициатива на българския премиер, съобщиха от Министерския съвет.



Лидери на държави членки на НАТО от Югоизточна Европа пристигат у нас

Петков заяви, че на срещата са обсъдени много важни теми, като войната в Украйна ги е направила още по-спешни. 

"Първата тема е координация в енергетиката. Нашият регион зависи от руска енергия. Обсъдихме как може да променим, да обърнем някои от съществуващите тръбопроводи, да започнем да работим в друга посока, да вземем втечнен газ от Турция и Гърция", допълни българският премиер. 

Петков уточни, че са обсъждали два основни коридора - Коридор номер 8, който да свърже Подгорица - Дуръс - Скопие - София - Димитровград - Варна, а също и коридор, който да премине през Александруполис – Бургас - Варна - Констанца.

"Тези връзки не са важни само за икономиките на нашите страни, но и за военната мобилност", допълни българският министър-председател. 

БГНЕС

„Всички държавите в НАТО говорят за самолети и инвестиции в оборудване, но това оборудване работи заедно с логистична стратегия и трябва да има съвместни действия, за да бъде достатъчно силна стратегия, каза Петков и уточни: „Обсъдихме, че вместо да говорим за скъпи военни системи, по-добре да се координираме на местно ниво, за да работим съвместо и да създадем синергия”.

Премиерите на държавите-членки на НАТО от Югоизточна Европа са обсъдили бежанската криза, запасите от жито, слънчоглед и олио и възстановяването на Украйна след края на конфликта. Предстоят срещи на ресорните министри по тези теми.

Акцент по време на срещата е било и изкореняването на корупцията.

"Местната корупция в много случаи е инструмент, който се използва от Руската федерация за влияние в региона. Корумпираните хора на местно ниво много често са агенти на чужд интерес. Това не са само теми за дискусия, а задачи, по които трябва да продължим да работим. Ще съберем заедно министрите. Балканите трябва да се превърнат в символ за координиран регион, където настъпват промени, защото когато говорим с един глас и на един глас, ще можем да се развием", посочи още премиерът на България Кирил Петков.

БГНЕС

"Това е едно ново начало за нас, което ще ни даде възможност да започнем реална работа по това, което е наистина важно - да говорим по-малко и да работим повече - да работим заедно, съвместно. Това каза премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич и изрази възхищението си към гражданите на Румъния и България, които помогнаха да бъдат посрещнати много мигранти.

По думите му всички неща, обсъдени на днешната среща, ще позволят да се действа заедно. „Според мен тук на Западните Балкани сме много мъдри. Сега дойде времето всички да се съберем и да действаме заедно и да осигурим по-добро бъдеще и живот на нашите граждани. Трябва да оставим миналото зад нас и да мислим за бъдещето”, заяви Кривокапич.

„Черна гора е може би единствената държава в Европа, която не използва газ. Ние обаче имаме потенциал за това и разглеждаме потенциалните начини на доставки. Имаме голямо пристанище, където можем да използваме втечнен газ. Но ако не развием необходимите връзки – нашият регион ще бъде по-различен от останалата част на Европа”, каза Кривокапич.

По отношение на прането на пари сътрудничеството е перфектно, защо да не си сътрудничим така и в други области, допълни Кривокапич.

БГНЕС

Северномакедонският премиер Димитър Ковачевски каза, че са изпратили силно послание за координация между четирите държави.

"Войната в Украйна създаде нова реалност най-вече по отношение на веригата на доставки, производство на храни, отбраната. Всички държави дадоха подкрепа за украинския народ и бежанците. РСМ координира своята политика с НАТО. Политиката на разширяване се превръща в политика на сигурност", добави още той.

"Работим по газопровод от Гърция за Северна Македония, в доста напреднала фаза. Правим електропровод, по който гръцкият ток ще идва в РСМ и Албания. Това ще е полезно за целия регион", добави Ковачевски.

"Виждаме конкретни резултати в започнатото сътрудничество между институциите. Все още не е изготвен финален документ, по който работят двете МВнР между България и РСМ. Вече имаме добра комуникация помежду ни. Виждат се новини за по-доброто сътрудничество", заяви още Ковачевски.

БГНЕС

Румънският премиер Николае Чука заяви, че днешното заседание е навременна възможност да се обсъди нахлуването на Русия в Украйна.

"Това нахлуване има огромно влияние върху Балканите. Обсъдихме как да подпомогнем възможностите на НАТО за защита на източния фланг. Приканих нашите съюзници да подпомогнем общите ни действия. Няма съмнение, че Русия е най-сериозната заплаха за общата ни сигурност. Даваме си сметка за зловредното влияние на Русия в региона. Ние ще засилим устойчивостта си с противодействие на фалшивите новини, увеличаване на енергийната независимост. Ще имаме съвместен подход при подпомагането на нашите партньори, за да се справим с тази непровокирана атака на Русия срещу Украйна", добави Чука.

Особено внимание трябва да обърнем на Молдова, добави той.

"Искаме да подпомогнем Черна гора в посока да напредне за присъединяването си. Споразумяхме се да продължим действията за увеличаване на сътрудничеството", каза още Чука. 

БГНЕС