/ Gulliver/Getty Images
Сред участниците ще са световни експерти, бизнес лидери и иноватори
Служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков ще участва в откриването на мащабен форум на технологичния гигант Google.

За участие в него в страната ни пристига и вицепрезидентът на Google DeepMind Слав Петров.

Очаква се по време на събитието от Google да обявят мащабно дарение за научни изследвания в страната ни като част от стратегическото им партньорство с българския Институт зa компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT, който е към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Това е първото подобно събитие на компанията в България, посветено на най-новите тенденции в облачните технологии. Сред участниците ще са световни експерти, бизнес лидери и иноватори. Ще се дискутира темата за ефективното използване на технологиите, базирани на изкуствения интелект в образованието, в публичния сектор и бизнеса.

Започва пилотен проект между Министерството на образованието и науката и Google, който ще обхване повече от 200 български училища. В тези образователни институции ще могат да се използват най-новите инструменти на технологичния гигант в сферата на образованието, включително и базирани на изкуствения интелект. Това бе договорено през януари т.г. на среща между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с регионалните мениджъри на на компанията за Европа, Африка и Близкия изток. Разговорът се състоя в рамките на най-голямото изложение в света в сферата на образованието - BETT 2024, което се проведе в Лондон.
Димитрина Ветова/БТА