/ БТА
Парламентът прие декларация относно присъединяването на Република България към Шенгенското пространство. Тя беше подкрепена от 106 народни представители и 18 бяха "против".

Народното събрание обсъди проект на декларация относно присъединяване на България към Шенгенското пространство. Вносители на проекта за декларация са Корнелия Нинова и група народни представители. 

В мотивите на декларацията се припомня, че страната ни е започнала работа по присъединяването си към Шенгенското пространство през 2008 г., като още през 2011 г. е била призната готовността ѝ да прилага изцяло достиженията на правото от Шенген, но по различни причини присъединяването ѝ заедно с Румъния е отлагано повече от 10 години.

Комисията по външна политика прие декларация за присъединяването ни към Шенген

Към момента България на практика изпълнява изцяло достиженията на правото от Шенген, с изключение на издаването на шенгенски визи, което е свързано с изискването за формално членство в Шенген. От 2010 г. България е свързана и обменя информация в Шенгенската информационна система, от 1 август 2018 г. се използва и последната функционалност на системата — сигналите за отказ за влизане на граждани на трети страни. Налице е отлично полицейско сътрудничество с партньорите. Независимо, че все още не е пълноправен член на Шенген, България споделя отговорностите по обезпечаване нормалното функциониране на Шенгенското пространство и допринася солидарно за високото ниво на сигурност на европейските граждани, се казва още в мотивите на декларацията. 

В текста се посочва още, че са налице всички предпоставки България да стане част от Шенгенското пространство от началото на 2023 г. с единен акт, отнасящ се до всички граници — сухопътни, въздушни и морски, което би имало незабавен осезаем ефект по отношение на облекчаването на транспортните връзки за целия Европейски съюз и конкретно на преминаването през граничния контролно-пропускателен пункт с Гърция и Румъния.

От името на вносителите Кристиан Вигенин призова, въпреки ситуацията, свързана с Изборния кодекс колегите му от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" да влязат в зала и да подкрепят тази декларация. Вярвам, че така, както направиха и в комисия по външна политика, трябва да можем да правим разлика върху важните национални цели, които са свързани с нашето участие в ЕС и вътрешнополитическите спорове, които могат и да намерят позитивно решение, но пропускането на шанса да покажем солидна парламентарна подкрепа за тази декларация, може да има висока цена по отношение на шанса на България да постигне позитивно решение преди края на годината, посочи той.  

Ангел Георгиев от "Възраждане" заяви, че са "против" влизането в Шенген. Това по никакъв начин няма да допринесе за по-добър контрол на нашата граница, каза депутатът.
БТА