/ ThinkStock/Getty Images
Парламентарната комисия по външна политика прие проект на декларация относно присъединяването на България към Шенгенското пространство. Текстът с вносители „БСП за България“ беше подкрепен с 13 гласа „за“, двама гласуваха „против“. 

В мотивите на декларацията се припомня, че страната ни е започнала работа по присъединяването си към Шенгенското пространство през 2008 г., като още през 2011 г. е била призната готовността й да прилага изцяло достиженията на правото от Шенген, но по различни причини присъединяването й заедно с Румъния е отлагано повече от 10 години.

Към момента България на практика изпълнява изцяло достиженията на правото от Шенген, с изключение на издаването на шенгенски визи, което е свързано с изискването за формално членство в Шенген. От 2010 г. България е свързана и обменя информация в Шенгенската информационна система, от 1 август 2018 г. се използва и последната функционалност на системата — сигналите за отказ за влизане на граждани на трети страни.

Налице е отлично полицейско сътрудничество с партньорите. Независимо, че все още не е пълноправен член на Шенген, България споделя отговорностите по обезпечаване нормалното функциониране на Шенгенското пространство и допринася солидарно за високото ниво на сигурност на европейските граждани, се казва още в мотивите на декларацията. 

В текста се посочва още, че са налице всички предпоставки България да стане част от Шенгенското пространство от началото на 2023 г. с единен акт, отнасящ се до всички граници — сухопътни, въздушни и морски, което би имало незабавен осезаем ефект по отношение на облекчаването на транспортните връзки за целия Европейски съюз и конкретно на преминаването през граничния контролно-пропускателен пункт с Гърция и Румъния.
БТА