Няма да пращат джигитите на пътя в затвора за превишена скорост
Няма да пращат джигитите на пътя в затвора за превишена скорост / БГНЕС, архив
Няма да пращат джигитите на пътя в затвора за превишена скорост
91187
Няма да пращат джигитите на пътя в затвора за превишена скорост
  • Няма да пращат джигитите на пътя в затвора за превишена скорост

Парламентът отхвърли предложението да се вкарва в затвора до три години всеки шофьор, който в населено място превиши максимално разрешената скорост с над 60 км/ч. Предложението беше част от промените в Наказателния кодекс, разглеждани на второ четене. Вносители са депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев и група народи представители.

Идеята не събра парламентарно мнозинство и беше отхвърлена с мотива, че ако се приеме, няма да има място в затворите в България.

До три години затвор за превишаване на скоростта с 60 км/ч

По време на гласуването на второ четене на промените в Наказателния кодекс народните представители не приеха предложението водачи, който превиши максимално разрешената скорост с над 60 км/ч в населено място, да се наказва с лишаване от свобода до три години.

Особено остър в критиката си към закона беше народният представител от Патриотичния фронт Емил Димитров, който изчисли, че ако закона се прилага с тази санкция, много бързо ще се напълнят затворите у нас.

"Факт е, че има нарушения по пътищата и много пострадали. Факт е, че трябва да се направи нещо. В момента обаче ние правим полицаите по-богати. При засичане на скорост над допустимата между затвор и рушвет е ясно какво ще избере човек. Нека продължим с административните мерки - лишете ги от права, наложете има санкции, но не отивайте в безкрая", коментира Димитров.

На първо четене: 3000 лв. глоба за каране в насрещното

Депутатът от ДПС Четин Казак също разкритикува предложените строги мерки срещу високата скорост на пътя.

"Тези, които допускат подобни нарушения, да се замислят и да понесат сериозен дискомфорт от това си поведение, чрез сериозни глоби, отнемане на свидетелството, ако трябва конфискуване на автомобила. Подобен род санкции, които наистина да респектират, а не да заплашваме със затвор", заяви от трибуната той.

Глобите за превишена скорост скачат двойно

Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов отговори на критиките и обясни, че няма нищо популистко в предложението. Иванов призова народните представители в зала да гласуват в подкрепа на по-строгите мерки.

Въпреки призива обаче депутатите в пленарната зала отхвърлиха предложението. Народните представители гласуваха окончателно друга промяна в Наказателния кодекс.

Депутатите приеха всеки, който опетни герба, знамето или химна на Европейския съюз, да се наказва с лишаване от свобода до 2 години или с глоба до три хиляди лева. До сега беше записано тази санкция да важи за поръгаване на българските символи.