/ БГНЕС
Служебното правителство не купува самолети, а събира оферти, като целта е тези оферти да се представят в парламента и да се вземе информирано решение. Това заяви на брифинг служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Министерството на отбраната на България съобщи вчера, че е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети с цел да се осигури възможност военновъздушните ни сили да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство. 

Днес министър Стоянов посочи, че е отправено искане за оферти за самолети, втора употреба. Работни срещи са проведени досега само с Швеция и Франция, от останалите две държави няма отговор. Той добави, че до края на месеца се очаква офертата за самолети от Франция.

Президентът потвърди: България преговаря за изтребители втора ръка

По повод на информацията в медиите, че Швеция официално е съобщила за това, че е изпратила оферта на България за самолети "Грипен", министър Стоянов каза, че офертата най-вероятно е изпратена, но не е пристигнала още при нас.

Министърът на отбраната обясни, че България е поискала оферти за придобиване на самолети, втора ръка; два плюс осем самолета - два учебно-бойни и осем бойни, за десет години. Той добави, че няма конкретика за цената, която се очаква да бъде предложена.

След като получим офертите, те трябва да бъдат анализирани и представени в Народното събрание с проект за инвестиционен разход, да бъде одобрен проектът, чак след това се водят разговори за договор, и той отново трябва да мине през парламента, добави министърът на отбраната.

Още през август заявих, че изтребителната авиация в България е в изключително тежко положение, полагаме усилия да придобием шест плюс два двигателя от Полша, разговорите вървят и сме в напреднал етап, но все още няма решение, отбеляза Димитър Стоянов. Според него тези двигатели ще помогнат изтребителната авиация да се използва до края на 2023 г. Той добави, че самолетите F-16 от САЩ ще са в оперативна готовност не по-рано от 2027-2028 г.
БГНЕС