Галин Цоков
Галин Цоков / Булфото
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков ще връчи грамоти на ученици с отлични резултати, постигнати в подготовката по Националната програма "Обучение за ИТ кариера". Церемонията ще се състои на 16 юли от 11:00 ч. в Етнографския музей в Пловдив, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Тридесет и четирима отличници на 14 юли 2022 г. получиха грамоти от Министерството на образованието и науката след обучение по Националната програма "Обучение за ИТ умения и кариера". Тогава общо 185 зрелостници завършиха тригодишния курс по приложно програмиране и придобиха квалификация по професията. Наградите на учениците и на отличените учители бяха връчени на церемония в МОН от заместник-министъра на образованието и науката тогава в оставка Мариета Георгиева.

Тя сега отново е заместник-министър на образованието. Трима от учениците през миналата година бяха с пълни шестици - от обучението си по националната програма и от държавния изпит за придобиване на професионална квалификация по приложно програмиране. Това бяха близнаците Пламен и Стоян Дарджикови от Профилираната математическа гимназия "Константин Величков" в Пазарджик, и Петър Иванов от Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив.

Обучението по Националната програма "Обучение за ИТ умения и кариера" се организира от пет центъра в София, Пловдив, Бургас, Русе и Правец. Двадесет и двама от наградените ученици през миналата година са се обучавали към центъра в Пловдив с координатор Росен Вълчев - преподавател по информатика в Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" в града. Петима от отличниците бяха от центъра в Бургас, четирима - от Русе, а останалите трима - от  Правец.

В Националната програма "Обучение за ИТ умения и кариера" могат да се включат ученици в десети клас, които не изучават професия от направлението "Компютърни науки". В рамките на три години те придобиват трета степен на професионална квалификация по професията "Приложен програмист". Занятията се организират присъствено и само при необходимост се провеждат онлайн. Уроците са в свободното време на учениците - през седмицата, в събота и неделя, или през ваканциите.

От 2017 г. до 14 юли 2022 г. през обучение за ИТ умения са преминали 2500 ученици. Всеки един от тях е бил на стаж в ИТ фирма, а над 85 процента са започнали работа в този сектор. Учебните програми са разработени в партньорство от представители на ИТ бизнеса, висши училища и професионални гимназии. Те се включват в преподаването, което създава условия за обмен на знания между бизнеса и учениците.
Димитрина Ветова/БТА