/ ThinkStock/Getty Images
Маслодайната роза за първи път влиза в обхвата на подпомагане по схемата "Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период". Това съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

По предложение на бранша, Министерство на земеделието, храните и горите пренотифицира държавната помощ. Увеличен е и бюджетът по схемата с 8 млн. лв. (от 22 на 30 млн. лв.) за периода на прилагане на схемата - до края на 2022 г.

Парламентът прие законопроект за маслодайната роза

Управителният съвет на Държавния фонд "Земеделие" утвърди финансов ресурс от 6 млн. лв. по схемата за зимните пръскания за 2020 г. Разпределените и усвоени средства за държавната помощ в направлението през миналата година бяха в размер на 5,6 млн. лв.

Помощта се предоставя на два етапа. Първият е през пролетта. Той обхваща периода от преминаване на студовете до набъбване на плодните пъпки. При него стопани получават до 270 лв. на хектар с ДДС за купени с разходооправдателни документи препарати за борба с вредителите.

Специален закон ще регламентира производството на маслодайна роза

Средствата, които се предоставят за втория етап, следва да покрият част от разходите на овощарите и градинарите, направени за растително-защитни продукти, които се използват през есента, в периода на масов листопад и гниене на листата. В този случай финансовата подкрепа е до 100 лв. на хектар с ДДС.

Целта на помощта е ограничаване на загубите от разпространяването на зимуващи вредителите по трайните насаждения. Предстои да бъдат изготвени указания за кандидатстване.