/ БГНЕС
Сегашното Народно събрание да одобри в най-кратки срокове „Визия за стратегия за развитието на българската енергетика 2023-2053“, която бе представена от Министерството на енергетиката на 17 януари. За това настояват от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) в свое становище по стратегията, съобщават на сайта си от синдикалната организация. 

Становището е изпратено до служебния премиер Гълъб Донев и председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. В него КНСБ дава десет конкретни предложения за подобряване на визията за енергийна стратегия.

На 17 януари министърът на енергетиката представи стратегическа визия за развитие на електроенергийния сектор в България. Министерският съвет одобри документа и възложи на министъра на енергетиката да я представи в Народното събрание.

От КНСБ изброяват конкретни предложения, които да бъдат включени в стратегията и които, според синдикалистите, защитават националния интерес.

Сред предложенията са държавата да запази мажоритарен дял в ключова енергийна инфраструктура, за да гарантира сигурността на доставките на енергия на поносима цена за крайните потребители.

Синдикалистите настояват още да се осигури финансов ресурс за „Мини Марица Изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“ за намаляване на вредните емисии и да се гарантира възможността за работа при пазарни условия след 2025 година.

Развитието на АЕЦ „Козлодуй“ с нови мощности следва да е при условията на запазване на минимум 85% държавен дял, изтъкват от Конфедерацията.

Предлага се още да се насърчи развитието на системи за производство на енергия за собствени нужни, енергийната ефективност и производството на водород за индустриални и транспортни цели.

КНСБ има конкретни предложения, представени пред министъра на енергетиката, които имат за цел плавен преход на въглищните региони при зачитане на интересите на служителите и работниците е тях, допълват от организацията.

БТА припомня, че по време на представянето на визията за стратегия президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че трябва да има преподреждане в целите на стратегията. Според него като втора цел, след гарантирането на енергийната сигурност и защита на националната сигурност, трябва да бъде изведена поносимостта на цените на електроенергията за населението и бизнеса. 
Ралица Николова/БТА