/ iStock/Getty Images
Делегацията от евродепутати, които бяха на посещение в България по отношение на върховенството на правото и закона, посочиха своите изводи от визитата и своите впечатления - корупция, безнаказаност, неравенство и лошо управление у нас.

"Преди всичко искам да кажа, че освен работата си по наблюдението по върховенството на закона и правото, ние искахме да дадем едно силно послание към България – Европейският парламент е тук и ви подкрепя. Понякога остава усещането, че Европа само гледа или критикува – не, ние сме тук". Това заяви председателят на делегацията София ин'т Велд от Нидерландия. Сред тях е и Елена Йончева от Групата на европейските социалисти.

Членове на ЕП продължават с визитата си в България

"Това не е еднократен акт – ние имаме дългосрочен ангажимент и следим отблизо събитията. Много хора и организации поискаха да разговарят с нас. Ние ще продължим диалога и да работим, ще продължим връзката с хората и сме на разположение на всякакви контакти", посочи тя.

Още едно общо послание, което според мен се споделя от всички в делегацията. Има огромни проблеми, които видяхме. Но видяхме и решителността на българите да се справят с предизвикателстта, а решителността също е толкова огромна – решени хора, които искат да преобразят България и да се справят с всички проблеми, коментира още София ин'т Велд.

"Тук ми се струва, че има прекалено много безнаказаност за корупцията – корупцията е отрова, тя ни разяжда", отсече председателят на делегацията.

ЕП може да изпрати в България проверка за усвояването на европейските средства

Имаше хора, които няма достъп до топла вода, отопление, това пак опира до корупция и лошо управление, когато най-насъщните нужди не могат да бъдат посрещнати.

По думите ѝ, критичните, разследващите, обективните медии са изключително важни за справяне с корупцията в частност и за доброто управление. Разследването, предявяването на обвинения и налагането на осъдителни присъди за нас е проблем в България. Понякога няма разследване, а дори да има, то не води до нищо. Това е лош сигнал за българските граждани. Дискриминацията, неравенството и изключването също са голям проблем – имам предвид ромите, малцинствата, хората от ЛГБТИ. Това са част от изводите на работната груп.а

Обсъдено е било и насилието над жени – има нужда от закрила на жените от домашно насилие, посочи още тя.

По думите ѝ, ЕК трябва да се погрижи за истинска равнопоставеност, конкуренция и противодействие на концентрацията на медийна власт. ЕК трябва да упражнява тези свои правомощия, посочи евродепутатът от Нидерландия по отношение на медийната собственост, прозрачност и свобода. Според нея проблем е това, че разследващата журналистика заема прекалено малък дял от медийния пазар у нас.

Тя е съгласна с крайно негативната оценка на "Репортери без границите" за позицията на България в класацията за свободата на словото. Тенденцията е ясна - преди 20 години е била на 32-ро място, а сега на 112. Наистина има повод за притеснения. Нашата критика е в интерес на всички да има здравословна плуралистична медийна среда", заяви тя.

Евродепутатът коментира и темата за съдебната система в България и по конкретно прокуратурата. "Всички бихме могли да си представим, че има проблем тук и по отношение на съдебната система. След срещата ни с Гешев, не мисля, че получихме отговор на всички наши въпроси. Повечето от тях е в липсата на активност и липсата на започнати разследвания, например с печално известната снимка с бившия министър-председател (бел. ред. - Бойко Борисов). Получихме отговор: "Не знам къде се намира този случай по отношение на производството. Тука се очаква главният прокурор да е наясно, защото става дума за голяма времечувствителност на казуса. Имаме и притеснение с правото на главния прокурор да прекратява производства", разкри председателят на делегацията относно впечатленията си след срещата с главния прокурор Иван Гешев.

Бедността в България също е шокираща за евродепутатите. "Бедността е резултат и от лошо управление, когато не са посрещнати насъщните нужди - водоснабдяване, отопление, тогава за какво говорим", попита реторично тя. "Обществените поръчки също са въпрос на лошо управление на тези услуги. Не е абстрактен и идеологически дебатът за бедността. Борбата с корупцията е борба и с бедността. Най-уязвимите страдат от корупцията", гласят изводите на евродепутатите.

По темата с полицейското насилие, делегацията отново констатира, че има бездействие - няма разследване и наказателна отговорност на полицейското насилие по време на протестите, които са били срещу корупцията и лошото направление. Протестите, според нея, са показали, че тези проблеми са налични."Има хора, които са на позиции, които могат да се справят с тези проблеми. Има законодателни предложения, когато има редовно правителство и парламент, който да ги приеме. Изкореняването на тези проблеми ще изискват по-продължително време, за да бъдат решени. Мисля, че е много мъдро служебното правителство ползва правомощията си да реши част от тези проблеми", смята тя и изрази критика към ЕК, че проверките срещу България са много повърхностни и трябва да ги засили. В крайна сметка съм изпълнена с надежда, че има енергичност, решителност, талант и експертиза и ако бъдат мобилизирани, България може да стигне много напред", посочи София ин'т Велд.

Елена Йончева коментира, че има системен проблем в България с корупцията и свободата на медиите. Според нея най-важното е било, че са успели да насочат вниманието на Европа към България, след като с години е било подминавано това. Мониторинговата група е била в Малта и Словакия заради убити журналисти, но разликата в България е, по думите ѝ, че самата журналистика у нас бива убивана.