Депутатите не изкараха пълен последен работен ден
Депутатите не изкараха пълен последен работен ден / cнимкa: Sofia Photo Agency
Депутатите не изкараха пълен последен работен ден
20362
Депутатите не изкараха пълен последен работен ден
  • Депутатите не изкараха пълен последен работен ден

Депутатите приключиха последния си работен ден почти два часа по-рано. Поради липса на кворум не успяха да гласуват поправките в Закона за движение по пътищата, с които трябваше да се въведат сериозни ограничения за младите водачи и да се повишат санкциите за нарушителите на пътя.

Две почивки не стигнаха на избраниците, за да съберат необходимия кворум и да продължат гласуването на измененията в Закона за движение по пътищата. Едва 103-ма депутати имаше в залата след поименната проверка, недостатъчно, за да се проведе гласуване.

По-рано тази сутрин успяха да приемат окончателно дългоочаквания нов Семеен кодекс. Пак сутринта клетва като народен представител от левицата положи Мирослава Мирославова на мястото на Кръстьо Спасов, чийто пълномощия бяха прекратени предсрочно и тя се превърна в народен избраник за три часа.

Председателят на парламента Георги Пирински, който докато се закриваше заседанието, се отчиташе пред журналисти за свършеното през целия мандат, коментира, че дисциплината зависи от съзнанието на отделния депутат, а той не бил техен надзирател.

При отчета си Пирински призна, че не се е справил с гласуването с чужди карти, нищо че въведе нова система за гласуване. Той обяви, че количеството свършена работа от това НС е го-голямо от дейността на предишното. 40-тият парламент е приел 718 законодателни акта,  а 39-тият - 630. Според него това НС има много отличителни черти, най-вече за дейността му, свързана с членството на страната ни в ЕС.

На тържествено заседание на 25 юни официално ще бъде разпуснат 40-тият парламент.