Това е част от общата ни задача да видим къде точно са проблемите и да променим програмите, заяви просветният министър
Няма изненада и миналата година резултатите по български бяха по-добри от тези по математика. Това каза образователният министър Николай Денков на въпрос за информация за резултатите от НВО в края на четвърти клас.

В понеделник стана ясно, че резултатите от тазгодишното национално външно оценяване по двата предмета показват, че четвъртокласниците имат по-добри познания по български език и литература (БЕЛ), отколкото по математика.

Над 53 000 деца се явиха на изпитите, които се проведоха съответно на 26 и на 27 май т.г.

Четвъртокласниците са по-добри по български, отколкото по математика

„Няма изненада и миналата година резултатите по български бяха по-добри от тези по математика. От една страна математиката е по-трудна, от друга страна и при прегледа, който правим на програмите в момента, се вижда, че втори и четвърти клас имат специфични проблеми с математиката. Така че това е част от общата ни задача да видим къде точно са проблемите и да променим програмите, така че децата по-добре да разбират какво учат, защо учат и съответно да имат повече време за упражнения, за да усвоят материал“, каза министърът. За това кога ще стане това, то посочи, че срокът до края на юни е да получат докладите от експертните комисии, които основните действащи лица са учители с ясен анализ къде точно са проблемите и предварителни препоръки какво би трябвало да се промени.

„Като лятото ще го използваме, ще включим и други експерти, за да уточним точно как трябва да се променят програмите. Това е планът за момента“, посочи Денков.

На въпрос за актуализацията на бюджета, образователният министър съобщи, че от МОН са изпратили предложенията си на Министерството на финансите, но все още не е имало разговор между образователното и финансовото министерство. "Поставили сме искания за увеличаване на издръжката, за транспорта на учениците и за всички разходи, които имаме, но всичко е свързано с това как ще се подреди макрорамката и колко пари ще отидат за пенсии", каза министър Николай Денков.

Той съобщи също, че много голям интерес на кандидат-студенти от Украйна за кандидатстудентската кампания в България. През тази година отделихме 1000 места, които да са специално за студентите от Украйна и Молдова, каза министър Николай Денков.
 
БГНЕС