Бих се обърнал към министър Сачева във връзка с това, че българските медици показаха със своя труд през тези месеци, себеотрицание, когато по 2-3 седмици наизлизаха от болниците: дали не заслужават от 3-та в първа категория труд с всички произтичащи от това обстоятелства. Това заяви в „Неделята на NOVA” д-р Димитър Ленков, бивш председател на Българския лекарски съюз.

„Много неща ще се променят – по-ранно пенсиониране, заплати, иначе медицинските кадри ще продължат да бягат“, посочи д-р Ленков.

Действията в началото на пандемията на Националния оперативен щаб бяха много точни, навременни, защото дисциплинираха българските граждани, научиха ги да спазват социална дистанция, да носят задължителни маски. И хората се приучиха и благодарение на това опасността да стане както в Италия, във Великобритания, в САЩ, бе избягната. Дълбока благодарност на колегите, начело с проф. Мутафчийски.

“Сега маски има вече само в лечебните заведения, в аптеки и в градския транспорт“, отбеляза той.

Според д-р Ленков „системата е достатъчно добре подготвена, за да се справи“ със сегашните натоварвания, но при евентуален наплив със 100-200 души в реанимацията на ден, няма да е възможно.