Действа се в различни насоки за борба с коронавируса у нас. Ваксината е в начален етап, но се работи интензивно по нея. В момента се създава прототип, като по този проект работи младежка група от десет души. Това заяви пред NOVA Пенка Петрова - директорът на Института по микробиология към БАН, където се разработва българска ваксина срещу коронавируса.

Друга група от Института работи по плазмотерапията. Направени са пилотни изследвания за преливане на плазма от преминал вируса към болен. Резултатите са изключително обнадеждаващи. В България няма толкова преболедували, за това изследователите не могат да работят интензивно по този проект.

Първи опит за лечение с плазма във ВМА - пациентът е добре

"На този етап разчитаме на финансиране от Институт "Пастьор" и на дарения. Според мен, държавата трябва да се ангажира много повече с това финансиране", добави Петрова. Тя е оптимист относно разработването на ваксина в световен мащаб.

"Хиляди са в клинични изпитания. Много напред в разработката е европейската ваксина. Ще се произведат достатъчен брой дози през януари следващата година. Ние тестваме хлорохинови производни, като се опитваме да изберем препарат, който е по-малко опасен за човека", обясни Петрова, тъй като хлорохинът има странични ефекти - натрупва се в черния дроб и се метаболизира трудно.

Български учени разработват хиперимунен серум за борба с COVID-19

Лечението на коронавирус с лекарства за други болести е на експериментален етап, смята тя, но се тестват няколко вида медикаменти. Засега, обаче, няма специфично лечение. Все по-голям интерес за науката се оказват и придружаващите заболявания.

Психолози от БАН: Намаляват нивата на тревожност в условията на коронавирус
nova.bg