Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово, случили се през септември миналата година. 

„Още днес ще внесем в Министерски съвет искане, от името на парламентарната ни група, за експертна комисия, която да установи щетите още от първото наводнение. Още не е минала независима експертна комисия, която да им оцени щетите отпреди шест месеца. Второ – сигнализираме Агенцията за държавна финансова инспекция за одит на средствата, които са отпуснати, както и на разходването на парите от дарителската сметка. Жителите имат съмнения“, заяви на брифинг в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

След обявеното бедствено положение: Трима министри проверяват ситуацията в Каравелово

Според нея институциите са оставили жителите на селата сами да се справят „с неволята и с тревогите си“. 

От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от Богдан, Слатина и Каравелово, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на последиците от природното бедствие. Те посочиха, че съществува и проблем с изсичането на горите и непочистените корита на реките. 

На 26 януари кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов обяви частично бедствено положение за селата Богдан и Каравелово. Причината е, че през последните две седмици нивото на водата в реките, които преминават през селата, се е повишило.

БСП брифинг
БСП

„С нас са жители на селата Богдан, Слатина и Каравелово, които бяха наводнени миналата година, и които днес отново са изправени пред тревоги и опасности. Заставаме до техните проблеми, до техните тревоги и търсим решения.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в Народното събрание.

„Поради своето нехайство, властите години наред генерираха този проблем, който се изсипа в селата“, заяви Албена Бонева, жител на с. Каравелово.

Тя представи най-неотложните въпроси, които според жителите на трите села трябва да бъдат решени: „На първо място, да се укрепят коритата на реките. По поречието продължава да има огромни количества дървен материал, който и до ден днешен не се почиства. Вторият проблем е свързан с гората, която не се почиства и незаконно направените просеки за извозване на дървен материал.“

БСП брифинг
БСП

Като трето основно искане Албена Бонева очерта абсолютната липса на информация от властите, било то общински, областни или държавни. „Вчера беше поредното доказателство, когато министър Демерджиев каза, че многократно е разяснявал на населението да подава заявления до Междуведомствената комисия, което е абсолютно невярно. И в трите ни села никой никога от властите не каза и една дума за това“, обясни тя и настоя жителите на селата да бъдат чувани от властите. „Ние говорим, пишем, но никой не ни чува, никой не ни отговаря на въпросите – 4 месеца и половина“, каза още тя.

Следващото основно искане е свързано с пълна прозрачност на обществените поръчки. „Настояваме да ни бъде предоставена информация и на изразходваните средства, които са предоставени от държавата за почистване и възстановителни дейности. Имаме и съмнение, че се злоупотребява с финансови средства, както и със средствата от даренията, които бяха постъпили по общинската разплащателна сметка, а не по дарителска“, заяви тя и настоя за пълна финансова ревизия на община Карлово.

Като следващо основно искане на жителите на селата е създаването на независима комисия за опис и оценка на щетите на частните загуби. „В началото на септември от всички села подадохме описи, чиито оригинали до ден днешен стоят в община Карлово и никой не знае какво се прави по тях. Може би по тази причина ни липсват едни 80 млн. за кандидатстване за помощ от европейския фонд “Солидарност“, посочи Албена Бонева.

„Дойдохме на срещата с молба някой да ни обърне внимание, как да предотвратим последващите щети в цялото село“, заяви Йорданка Семкова, жител на с. Слатина. По думите ѝ жителите имат няколко искания, а държавните власти не им обръщат внимание. „За нас от 2 септември това е проспано време. Общината нищо не направи, освен почистването на коритата на селското дере“, заяви тя и очерта част от проблемите в селото, които са свързани с непочистеното корито на р. Слатина, окаяното състояние на мостовете в селото, лошата инфраструктура на улиците и опасното състояние на административната сграда. „Моят апел е към всички институциите – да се ускорят процедурите с обществените поръчки, това е единственото оправдание на община Карлово“, каза още тя.

Според Петя Стоянова, жител на с. Богдан, сме в навечерието на второ наводнение, а още не сме се справили с последиците от първото. „Пет месеца наред се борим с помощта на доброволци, не усетихме помощта на държавата зад гърба си. Почувствахме, че тя е абдикирала от нас“, заяви тя.

„Шест месеца след първото наводнение – пълно безхаберие и всички институции са оставили тези хора сами да се справят с неволята и тревогата си“, заяви Корнелия Нинова и посочи стъпките, които ще предприеме левицата, за да помогне на хората: „Още днес ще внесем в Министерски съвет искане за експертна комисия, която да установи щетите още от първото наводнение. Това още не е станало. Също така днес сигнализираме АДФИ за одит на средствата, които са отпуснати, както и на разходваните пари от дарителската сметка. Ще следим какво се случва и ще бъдем настоятелни пред служебния кабинет, областната администрация и общината в Карлово. Да се предприемат всички мерки за защита на хората и възстановяване на инфраструктурата“, посочи лидерът на БСП.
Иван Лазаров/ БТА