/ БТА
Напът сме да загубим основно конкурентно предимство, а именно данъчното облагане - благодарение на него имаме присъствие на големи международни компании. Това заяви изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов. Бизнесът даде пресконференция, на която изрази своите притеснения от очакваните промени и евентуално гласуване в парламента. 

Вчера КРИБ отправи молба за спешна среща с министър-председателя акад. Николай Денков във връзка с въвеждане на минимален допълнителен данък в България със законопроект за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане. Молбата за спешна среща е по повод намерението на финансовото министерство да въведе минимален данък от 15% за фирми с над 750 млн. евро годишен оборот.

КРИБ не е против 15-процентния данък, но е против, че ще сме единствената държава, в която няма тези облекчения за съществена стопанска дейност, посочи от своя страна председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

„Никакво внимание не беше обърнато на бизнеса и на другите колеги от търговските камари, така че стигнахме да убеждаваме Бюджетна комисия в нашата правота и какъв би бил ефектът за икономиката при приемане на този законопроект без тези облекчения със съществени активи. Имаме сериозни притеснения, след като не срещнахме разбиране, имаме притеснения какво ще се случи днес при гласуването на второ четене. Просто искаме да запазим инвестиционния климат в България“, посочи Домусчиев.

„В случай че нашите искания не бъдат приети и не бъдат гласувани, вече ще решаваме какво да правим в нашата организация, защото е ясно, че отношенията бизнес - изпълнителна власт са разрушени, а реално бизнесът пълни хазната и явно много политици не го разбират това. Само с взимане на заеми тръгваме към гръцкия модел. Ще видим каква форма на протест ще предприемем, ако това безразличие продължи“, заяви още председателят на КРИБ.

Президентът на Американската търговска камара в България Оливие Маркет заяви, че са работили много, за да дадат тяхните предложения, но в момента са обезпокоени от повишаването на данъчната основа.

"Има достаъчно инструменти в законодателството, които могат да се използват, за да може това въвеждане да бъде облекчено. Стратегическата цел на Американската търговска камара е да бъде подобрен икономическият климат в страната. Една от силните страни на България е данъчната основа. Данъчната система трябва да остане такава, каквато е, за да се съхрани това предимство.То представя страната в една положителна страна", посочи Маркет.

"България предприема едно агресивно и категорично решение, дори повече от останалите страни в ЕС, и това предава един негативен сигнал към инвеститорите. Има два начина - увеличаване на данъчната ставка и увеличаване на икономическия растеж. Ние дълбоко вярваме, че вторият подход е по-устойчивият. Доста необичайна е тази ситуация за нас, обединаваме се и с другите търговски камари, за да бъдат чути нашите послания", допълни той.