Александър Николов, министър на енергетиката в кабинета "Петков", не отрече, че след спирането на доставките от "Газпром" България е купувала руски газ, но отхвърли обвиненията на ГЕРБ, че това се е случвало на неизгодно висока цена по БНТ

"Не е вярно, че държавата е ощетена. Руски газ в Европа ще продължи да влиза, така или иначе. "Булгаргаз" е изпълнявал заявките от "Газпром". Използвани са абсолютно всички възможни алтернативни търговци. Щом ще говорим за търговци - защо не се споменат всички, а само една или две фирми?", попита Николов.

Той уточни, че газовите количества, които България е купувала след спирането на доставките от "Газпром", са били на най-изгодните тръжни цени. Според него цената, на която сме получавали газ след спирането на доставките, не трябва да се сравнява с тази по договора с "Газпром", защото той така или иначе не се изпълнява и това не е по вина на България.

Василев: Борисов пак лъже, направихме първите стъпки към поносими цени на газа (ВИДЕО)

Николов направи и кратка хронология на възможностите за осигуряване на слотове за седемте танкера, договорени от кабинета "Петков".

Той изтъкна, че ден след като офертата е прочетена на заседание на Министерски съвет, е договорен слот за първото карго. Според него слотът за второто карго е можел да се договори с Турция, а следващите танкери да бъдат разтоварени на Ревитуса. Търговете за слотовете на Ревитуса обаче, са насрочени по времето на служебния кабинет, уточни той.

"Когато някой намалява целенасочено количествата от дефицитна стока, той очевидно поставя България на колене при бъдеща ситуация. Трагедията на всичко това е, че секторът има много дълъг лаг във времето. Двумесечно безхаберие сега, ще доведе до много тежки последствия.", каза Николов.

Борисов с остра критика към ПП и ДБ заради „Газпром“ (ВИДЕО)

По думите му плащането в рубли към "Газпром" не е проблем само по себе си, но механизмът, описан от руския доставчик, е изключителен проблем за нашата страна.

"Не сме имали против работа с "Газпром" или който и да е друг доставчик. Въпросът е да не се фаворизира който и да е доставчик. "Газпром експорт" е третиран като всеки друг оператор. Няма нито едно нарушение от наша страна. Сега "Булгаргаз" е в изключително силна позиция при евентуален арбитраж. Когато се водят преговори, е добре да имаш няколко алтернативи. Затова последните месеци избягвах да казвам "Никога повече!". Когато има явна военна агресия, не е логично да се водят преговори за дългосрочен договор, защото търговските условия няма да са благоприятни за България. Сигурността на доставките също е важна - нужно ли е да се повтаря това, което се случва в момента в 18 европейски страни по света?", попита Николов.

Той допълни, че трябва да се гледат потоците на парите, а през периода 2010-2020 те са се движели на североизток.
БНТ