27 случая на бяс по животни регистрирани от началото на годината
27 случая на бяс по животни регистрирани от началото на годината / netinfo
27 случая на бяс по животни са регистрирани в страната от началото на годината досега. Това съобщи директорът на Националната ветеринарно-медицинска служба д-р Жеко Байчев. През миналата година те са били 40, като пет от тях са били регистрирани в София. Бесът в света е силно разпространен, като най-много случаи на това заболяване през 2007 година са засечени в руските федерални републики – 3471, а в нашата южна съседка Турция са били 307.

По-рано днес в НВМС е получен сигнал за отравяне на животни в софийските квартали „Горна Баня” и „Владая” поради съмнения за бяс. „Тези действия са незаконни и ние сме предприели незабавна проверка по случая”, коментира д-р Жеко Байчев. По думите му се полагат изключително големи усилия за спазване на Закона за защита на животните, който обаче се нарушава в много общини и региони.

Д-р Жеко Байчев каза още, че се предприемат действия за орална ваксинация на животните против бяс, като за целта ще бъде поискано 50 процента кофинансиране от страна на Европейската комисия. Стойността на програмата възлиза на 1,5 – 2 млн. евро и тя може да се приложи в България най-рано от началото на следващата година. По данни на НВМС този тип ваксинация се прилага в много страни членки на ЕС, сред които Франция, Полша и Унгария. У нас по програмата за орална ваксинация трябва да бъдат обработени около 60 000 квадратни километра площ в Северна България. Ваксината ще бъде разпространявана чрез самолети и вертолети, които ще я разпръскват, с цел да бъде консумирана от животните. Тя трябва да се съхранява при температура минус 20 градуса, а в естествена среда остава активна около 14 дни.

„Ако системата за орална ваксинация бъде одобрена от ЕК, ние сме задължени да я приложим”, коментира д-р Жеко Байчев. По думите му обаче много стриктно трябва да бъдат покрити поставените условия, за да получим 50-процентното кофинасиране от страна на ЕС.

Поставянето на чипове против бяс на домашните животни ще стана задължително от 2009 година. Това съобщиха от НВМС, като засега тази мярка се прилага само за пътуващите домашни любимци в чужбина.