1000 лв. глоба за родител, който остави детето си до 8-год. възраст без надзор
1000 лв. глоба за родител, който остави детето си до 8-год. възраст без надзор / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Оставяне на дете до 8-годишна възраст без надзор да се наказва с глоба до 1000 лв., предвижда законопроект
47023
Оставяне на дете до 8-годишна възраст без надзор да се наказва с глоба до 1000 лв., предвижда законопроект
  • Оставяне на дете до 8-годишна възраст без надзор да се наказва с глоба до 1000 лв., предвижда законопроект

До 1000 лева глоба за родител, който е оставил детето си на възраст до 8 години без надзор, и до 1000 глоба за лекар, който съветва да изоставиш дете с увреждане, предвижда новият проектозакон за детето, представен от Министерството на труда и социалната политика. От министерството обясниха, че вместо допълнения и изменения на сега действащия закон, предлагат изцяло нов, който се отнася не само до застрашените и изпаднали в риск деца, а задоволява потребностите на всички.

Основните акценти в него са насочени към обучението на децата, както и към развитието им в средата на семейството по произход.

Директорите на училища всеки месец да изпращат информация до кмета на съответната община, в която се намира училището, за деца, които трайно не посещават учебни занятия, се предвижда в новия закон. Според заместник-министъра на труда и социалната политика Валентина Симеонова една от основните цели на проекта е да се предприемат всички мерки за осигуряване на присъствието на децата в училище: "Ние трябва да изследваме причините за отпадане на детето и ако тези причини имат образователен характер, трябва активно да се намесят училищните власти, но ако той е следствие на проблеми, свързани със семейството, трябва активно да се намесят вече социалните служби."

Симеонова обясни, че в новия закон се прилагат и повече възможности децата с риск от изоставяне да останат в семейството си по произход: "Според новия закон еднократната помощ, която се дава на майка при раждане на дете, но тя е изоставила това дете, трябва да не бъде давана на нея, а да се даде на осиновителите".

Новият закон забранява настаняване в институция на дете до 3 години и въвежда срок за настаняването до 2 години.

"Лошо е, когато действа инерцията, както наблюдаваме в момента - настанява се детето и повече не се интересуваме от него - нито съдът се интересува, нито социалните работници проявяват загриженост", посочва Валентина Симеонова.

Глобите за търговците на тютюневи изделия и спиртни напитки, които продават стоките си на деца, остават непроменени - до 8000 лева, а при повторни сигнали за нарушения, ще се предприемат действия за затваряне на обектите, обясни още Симеонова. По думите й проектът на Закон за детето е в пълен синхрон с Конвенцията за правата на детето на ООН. Той предстои да бъде внесен за разглеждане от Министерски съвет в края на месеца, а по-голямата част от санкциите ще влязат в сила от началото на 2013 година.