Калфин иска спиране на мониторинга от Съвета на Европа
Калфин иска спиране на мониторинга от Съвета на Европа / netinfo
България е отговорила на всички забележки, отправени в изснесения в Скопие доклад от страна на Комитета по мониторинг към парламентарната асамблея на Съвета на Европа. С тези отговори страната ни има всички основания да бъде извадена от този постмониторингов диалог с Европейската комисия. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. Той изрази надеждата, че на следващото заседание на Комитета по мониторинг това ще бъде поискано от българските представители в Комитета – Надежда Михайлов и Илиана Йотова.

Докладът, изнесен в Скопие, е готов от една година. В него се отправят определени забележки, на които сраната ни вече е отговорила, заяви Калфин. Последно информация до Комитета по мониторинг е била изпратена през април. Постмониторинговият диалог с Европейската комисия бе започнат по настояване на депутатката от СДС в предишния парламент Мария Стоянова, припомни Калфин. С отговорите, които сме дали, имаме всички основания да поискаме приключване на тази процедура, допълни външнит министър.

Той изрази съжаление, че това не е поискано от Надежда Михайлова още по време на сесията в Скопие. Според него това би могло да стане през юни, когато ще бъде следващото заседание в Брюксел и на него ще присъстват депутати и от другите политически сили в тази комисия. Преди два дни Надежда Михайлова съобщи, че в сградата на парламента в Скопие са прочетени доклади на Комисията по мониторинг към Съвета на Европа, посветени на напредъка на България и Румъния.

Докладът засяга няколко критични области, които не отговарят на демократичните стандарти на Съвета на Европа. Основните критични области, посочени в доклада, са борбата с престъпността и корупцията; липсата на достатъчна децентрализация в местната власт; недостатъчно изпълнените критерий по разделението на властите и функционирането на правосъдната система; проблемът с малцинствата; полицейското насилие; свободата на медиите.