Софиянски: България няма финансова, а икономическа криза
Софиянски: България няма финансова, а икономическа криза / снимка: Sofia Photo Agency, архив
За стабилността на банковата система
73499
За стабилността на банковата система
За въвеждането на валутния борд
  • За стабилността на банковата система
  • За въвеждането на валутния борд

Не може да се прави съпоставка между ситуацията в държавата днес и кризата през 1997 година - банковата система е стабилна, но задачата на България сега не трябва да е само стабилизация, а бърз растеж. Това коментира в интервю за Дарик бившият служебен премиер и бивш столичен кмет Стефан Софиянски.

Притеснява ме това, че изпадаме в едно безвремие, тепърва ще правят програма какво ще работят до края на мандата на този парламент - трябваше досега да има ясно послание с няколко точки, коментира той по повод решенията на политическите формации. По думите на Софиянски една от най-важните задачи е приключването на преговорите с ЕС за новия програмен период. „След като сме на последно място, логиката ако искаме да ги настигнем е да подпишем първи споразумението", отбеляза още бившият кмет на София.

Общото послание успокоило хората за банките

Банковата система не е зле - ако има един недостатък, това е прекалената тромавост при преговорите за отпускане на кредити. Иска ми се да има повече доверие в българския бизнес и на този фон парите по европейските програми са особено важни, защото те активизират банков капитал, отбеляза Софиянски.

Няколко неща успокоиха вече хората по отношение на банките, като изключим някои катастрофични изказвания на некомпетентни хора колко лошо става и как е фалира държавата, както каза Борисов, отбеляза Стефан Софиянски. Извън тези изказвания общото послание, което се даде - че трябва България да остане финансово стабилна, защото тя е финансово стабилна, допълни той.

Ако не активизираме икономиката, ще сме дълго стабилно бедни

Според него обаче посланието, което е останало зад кадър и което е било добре да излезе е, че трябва да се работи за българската икономика. „Ние може да сме си финансово стабилни дълго време и ще бъдем стабилно бедни, ако не активизираме икономиката си. В България няма финансова криза, има икономическа криза, защото водихме абсолютно грешната политика „не харчи", заяви Стефан Софиянски.

Когато си последен в едно състезание, ако не бягаш по-бързо от другите, никога няма да ги настигнеш, това не могат да разберат управляващите през последните години, коментира още той.

„България има ниска дългова експозиция и ако се наложи и се прецени, че е нужно активно привличане на средства и то бързо има няколко възможности - едната разбира се е МВФ, другата е краткосрочни облигации, другата е дългосрочни облигации. Сега нали се осъществи една емисия - ако бъде разпределена правилно, тя би могла да изиграе тази буферна роля. Тук търсим умението за оперативно управление на публичния ресурс - не е страшно да вземеш заем, страшното е, ако го прахосаш", коментира още Софиянски.

Валутния борд достатъчно стабилен - утре навършва 17 години

Валутният борд е достатъчно стабилен, за да бъде разклатен от слухове или приказки, заяви още Стефан Софиянски. Утре се навършват точно 17 години от въвеждането на валутния съвет в България по време на служебния кабинет „Софиянски".

Бордът не се клати и не може да се клати, защото има достатъчно резерв, а и това е закон, отбеляза бившият служебен премиер и разказа за хода на разговорите през 1997 г.

Второто решение, което взехме при над 200 процента инфлация, беше да въведем валутния борд, започнахме преговори с фонда, подписахме споразумението и се изработиха нужните закони, припомни Софиянски.

Той разкри, че тогава в преговорите с МФВ е било поставено условието за фалит на „Биохим", но банката е била спасена. „Вече мога да кажа след толкова време, че след като през есента на 1996 г. фалираха шест или осем банки, повечето държавни, ни се постави условие да фалираме и „Биохим", която беше в лошо състояние. Дори при онези условия, без да вдигаме шума, който сега се вдига, финансовият екип се мобилизира, отказахме на МВФ, променихме споразумението и спасихме банката", разказа Софиянски.

За служебния премиер и „детската градина" в парламента

Не е редно да споменавам имена за служебен премиер, но от акедемичните среди или ректорските може да бъде намерен човек, каза на въпрос Стефан Софиянски, който неотдавна беше предложил за поста председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Друг вариант бил служебен премиер да бъде фигура от бизнеса, която да е равноотдалечена от партиите. В парламентарния ни политически елит той не вижда хора с доверие и с професионални качества.

Бих препоръчал да не се чака служебното правителство, а да се направи сега едно професионално правителство и след това вече, когато НС се разпусне президентът да му продължи с един указ работата, коментира Софиянски. Макар да призна, че е скептик за постигането на такова съгласие в парламент, който приличал на „детска градина, чиято учителка отсъства".

Политиката на ГЕРБ в нито един момент не е била дясна, отбеляза Стефан Софиянски. Реалната опозиция са Реформаторския блок и „България без цензура", коментира още бившият столичен кмет.