При какви условия Русия може да се върне в Г-8
При какви условия Русия може да се върне в Г-8 / снимка: Guliver/Getty Images

Групата на най-развитите икономически страни Г-7 може да се върне към формата Г-8, който включва и Русия, ако кризата в Украйна бъде разрешена и Русия продължава да сътрудничи със Запада за решаването на конфликта в Сирия, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от ТАСС.

"Ако и занапред преодоляваме препятствията в решаването на конфликта в Украйна и ако Русия продължи да работи заедно с нас над решаването на конфликта в Сирия, Западът няма да може и няма да бъде заинтересован от изключването на Русия от редовните дискусии между основни западни страни", заяви Щайнмайер. Той подчерта, че изключването на Русия от Г-8 никога не е било цел.

Изключиха Русия от срещата на върха на Г-8

От март 2014 г. Русия не влиза в неформалния клуб Г-7 на икономически най-развитите страни, обединяващ Великобритания, Канада, Германия, Италия, САЩ, Франция и Япония. Целта на Г-7 е да търси решения на глобалните политически и социални проблеми. Г-8 се превърна в Г-7 на фона на украинската криза и влошаването на отношенията между Москва и Запада, отбелязва ТАСС.

По-рано ТАСС съобщи, че лидерите на западните страни, срещнали се в кулоарите на срещата на високо равнище на Г-20 в Анталия на 15 и 16 ноември, са се споразумели да удължат с половин година санкциите срещу Русия.

Според информацията, получена от неназован европейски дипломат, решението е било взето въпреки призивите за по-тясно сътрудничество в борбата срещу терористичната организация "Ислямска държава". В кратка среща към края на срещата на Г-20 са участвали президентът на САЩ Барак Обама, германската канцлерка Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън, италианският му колега Матео Ренци и френският външен министър Лоран Фабиюс, представляващ на срещата президента Франсоа Оланд. Те са стигнали до извода, че е важно да се продължи оказвания върху Русия натиск преди предвидените в Източна Украйна избори. Картата със санкциите е единственият шанс на Запада да получи това, което иска, заявил е дипломатът, пожелал анонимност, защото постигнатото споразумение е поверително.

Източник: БТА