Изключиха Русия от срещата на върха на Г-8
Изключиха Русия от срещата на върха на Г-8 / снимка: Guliver/Getty Images

Лидерите на седемте най-развити икономически страни, влизащи в състава на Г-7, решиха да проведат собствена среща на върха в Брюксел през юни без Русия.

Това съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на френски дипломатически източник, цитиран от Ройтерс.

Във връзка с изострянето на кризата около Украйна и Крим седемте страни-членки на Г-8 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония) в началото на март обявиха, че преустановяват подготовката на срещата на върха на "осморката", която трябваше да се проведе на 4-5 юни в Сочи.

Лидерите на 7-те страни, които проведоха извънредна среща в Хага по искане на американския президент Обама по въпросите на ядрената сигурност, обсъдиха отношенията с Русия.

Източникът заяви, че седморката е обсъждала въпроса не за преустановяване на членството на Русия, а замяна на срещата на върха на Г-8 през 2014 г., която трябваше да се проведе в черноморския курорт Сочи, със среща на "седморката" в Брюксел", съобщи Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Решението за провеждането на среща на "седморката" в Брюксел бе потвърдено и от председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой в социалната мрежа "Туитър".