Налагането на България като СПА дестинация ще ни позволи да имаме целогодишен туристически продукт
Налагането на България като СПА дестинация ще ни позволи да имаме целогодишен туристически продукт / снимка: БГНЕС, aрхив

Български СПА хотели ще търсят партньорства с чужди здравни каси, за да си осигурят по-голям поток от туристи. Пред журналисти зам.-министърът с ресор туризъм Иво Маринов и представители от българската асоциация за балнео и СПА туризъм съобщиха, че вече у нас има 7 сертифицирани хотела според европейските изисквания. Някои от тях работят с германски частни каси и кипърски пенсионни фондове, които покриват почивките и възстановителните процедури на своите клиенти в българските хотели. Най-големият форум в областна на балнеолечението ще се проведе тази година у нас в средата на май. Домакин е община Поморие.

Налагането на България като СПА и уелнес дестинация ще ни позволи да имаме целогодишен туристически продукт, а не както е в момента два силно изразени сезона – зимен и летен. „Туристите, които идват у нас, а и българите, които отиват на балнео и СПА туризъм, не потребяват само този продукт. Около 38 на сто от тях потребяват поне още един, а около 26 на сто – поне още два вида туризъм, така че това е важно за самите местни общности от гледна точка на това, че ресурсите, с които разполагат, се използват в максимална степен", каза зам.-министър Иво Маринов.

СПА хотелите имат около 50 % запълняемост, като за тях са силни дните между петък и неделя. 70 % от гостите им са българи.

Във всички хотели ли се предлагат настина качествени балнеопроцедури? Зам.-министър Маринов каза, че през последните години са се нароили доста такива обекти, като част от тях не отговарят на стандартите. „Тук искаме да въведем един минимум услуги, които трябва да предлагат, да има изисквания към професионалната квалификация и образование на персонала, за да може те да посрещат търсенето от самите потребители", каза Маринов.

Той отрече да има бариера за влизането в курорта Слънчев бряг. Въпреки че хотелиери настояха отново за оставката му, той заяви, че не е запознат с искането и отказа да го коментира.