/ ThinkStock/Getty Images
Има ли основание за промяна на новата формула за изчисляване на пенсиите - на този въпрос ще може да отговори социалното министерство, след като получи резултатите от анализ на Националния осигурителен институт, за това как влязлата от 2019 година формула се отразява върху размера на пенсиите на новите пенсионери. За възложения анализ, който трябва да бъде готов до края на седмицата, съобщи ресорният министър Бисер Петков. Той припомни, че отпадането на трите най-добри години осигурителен стаж преди 1997 година е било заложено с пенсионната реформа от 2015-та година, а последващото отпадане на още три години стаж е станало по предложение на НОИ и с подкрепата на социалното министерство.

Как ще повлияят промените във формулата за изчисление на пенсиите върху размера им?
 
Според новите правила за пенсиониране, които са в сила от 1 януари тази година, размерът на пенсията зависи само от осигурителния стаж, натрупан след 2000 година.

Така например за една жена, работила 40 години и излизаща в пенсия през тази година, ще се зачита само половината от времето, през което е внасяла осигуровки. Социалният министър припомни, че измененията във формулата, свързани с трите най-добри години преди 97-ма, са заложени още през 2015-та година, и за тях е имало гратисен период. Другите промени - запазването на тавана на пенсиите и отпадането на още три години между 97-ма и 2000-та година, са предложени и подкрепени в края на миналата година.

Ще има ли щети от новата формула за изчисляване на пенсиите и какви ще са те?
 
Ето и обяснението за премахването на нови три години по предложение на НОИ:
 
„Аргументите, които бяха сега изложени, бяха свързани с това, че от 2000 г. реално се въвежда максималният осигурителен доход и в контекста на разглежданото тогава отпадане на тавана на пенсиите, съответно изчисляването на пенсията след 2000 г., ще действа естественият регулатор, а именно максималният осигурителен доход. Другите аргументи бяха свързани с деноминацията, която е извършена в този период, с някои празноти в персоналния регистър за този период, когато той е бил в първоначалния си период на събиране на данни. Затова министерството подкрепи това предложение и то беше прието“.

Министър Петков обясни още, че очаква до края на тази седмица да бъде готов анализът на НОИ относно това, как новата формула се отразява върху размера на пенсиите на хората, и в зависимост от данните в него, ще се прецени, дали има основание нещо да се промени.

8000 репресирани пенсионери ще получават по-висока добавка
 
Отпадането на допълнителните три години и ограничаването на индивидуалния коефициент в новата пенсионна формула ще ощети малко над 30 процента от пенсиониращите се през тази година, а в същото време ще спести едва 9.1 милиона лева на бюджета на НОИ. Това показват предварителните данни от анализа на осигурителния институт, публикувани след днешното изявление на социалния министър. Според данните, около 68 хиляди българи ще навършат условията за пенсиониране през тази година, а новите правила ще бъдат по-благоприятни за близо 57 процента от тях. Анализът показва още, че намаление в размера на индивидуалния коефициент при изчисляване на пенсията се наблюдава предимно при лица, които в периода между 1997-ма и 1998-ма година са се осигурявали за по-малък брой месеци върху по-високи доходи.