Икономиката в Русия е в траектория на рецесия
Икономиката в Русия е в траектория на рецесия / снимка: БГНЕС

Русия приключи първото тримесечие със спад на всички основни икономически показатели - реалните заплати и доходи на населението, търговията на дребно и услугите, инвестициите, строителството и промишлеността, пише "Ведомости", като се позовава на федералната статистическа служба. Това се очакваше, напомня вестникът: първите два месеца показаха, че кризата, предизвикана от взаимните санкции на Русия и Запада и от поевтиняването на петрола, стремително се разраства.

"Всичко е влязло в траектория на рецесия и тя се задълбочава", резюмира икономистът Владимир Тихомиров. По думите му, инвестициите в Русия за периода от януари до март са намалели с 6 на сто в сравнение с първото тримесечие на 2014 г.

За трите месеца на годината реалните заплати във федерацията са се свили с 8,3 на сто, а доходите - с 1,4 процента. Доходите са по-стабилни заради индексирането на пенсиите и продажбите на валута от гражданите - получените рубли се броят за доход. Ако рублата запази сегашния си курс, ще се забави и темпото, с което намаляват заплатите, но значително забавяне се очаква едва към края на годината, добавя Тихомиров.

Аналитиците на "Блумбърг" очакват през второто тримесечие спадът да достигне 4,6 на сто, а през третото - 5,1 процента, но през четвъртото да се забави до 3,9 на сто. Според финансовото и икономическото министерство в Москва през втората половина от годината руската икономика ще започне да се възстановява, но все така ще бележи спад в сравнение с 2014 г., добавя "Ведомости". От началото на годината просрочените заеми на физически лица в Русия са нараснали с 13 на сто, достигайки 911 милиарда рубли. Хората в страната дължат на банки общо 12 трилиона рубли и още 35 милиарда рубли - на микрофинансови организации, пише "Новие известия", цитиран от Би Би Си.

Непогасени банкови или потребителски кредити имат 27 на сто от жителите на Русия - най-вече от градове с население над половин милион. Четири на сто от тях са натрупали дългове, десеторно надхвърлящи средномесечния им доход. Това е знак, че проблемът вече не е толкова финансов, а по-скоро социален, посочва изданието.

Според аналитици от Финансовия университет към руското правителство, само през март броят на заемополучателите, съзнателно решили да не връщат дълга си на банките, е нараснал двойно и през април-май може да нарасне още 1,5 до 2 пъти. По-рано хората в Русия са вземали заеми най-често за покупка на техника, подаръци или за ремонт; сега обаче според анкетите вземат пари назаем за домакински нужди и за да си набавят храна. Положението носи заплахи по равно за гражданите и за банките. Първите фалират и губят покупателната си способност, едвам намират средства за храна и най-насъщни нужди. С оглед кризата често се случва хора, взели заеми, да загубят работата си или да им намалят заплатата - това става същинска катастрофа за тях, води до пълна безизходица в живота. А банките, след като масово не им връщат заеми, са принудени да вдигат лихвите, като включват в тях всички рискове от просрочване, обяснява "Новие известия".

По данни на "Ведомости" сред най-проблемните длъжници в Русия са държавните служители и депутатите. "Високопоставени заемополучатели се възползват от статута си и не бързат да изплащат просрочени задължения за милиарди рубли", пише всекидневникът.

Според Федералната служба на съдебните пристави, агентите й се опитват да съберат от 14 депутати и висши чиновници суми в размер от 100 милиона до 5 милиарда рубли. Начело в списъка е Вагиз Мингазов, депутат от Държавния съвет на Република Татарстан, задлъжнял с 5,1 милиарда рубли, а накрая - общинарят от черноморския курорт Анапа Владимир Блоха, който има да връща без малко 104 милиона.

Служители от органите на властта в Русия представляват съществен дял от списъка с най-големите длъжници - физически лица. Мнозина от тях стоят в тези списъци години наред, потвърдили пред "Ведомости" банките в страната.

лед конкурса, който е бил по-труден от очакваното, все пак всички места са били заети, посочва ДПА.