/ БГНЕС
Богатите държави продължават да са далеч от изпълнението на обещанието си за предоставяне на 100 млрд. долара годишно за развиващите се държави до 2020 г. като част от Парижкото споразумение за климата. Според данни на изследователската организация Bloomberg New Energy Finance от 111-е млрд. долара, инвестирани в технологии за чиста енергия, само 10 млрд. са предоставени от богати държави.
 
Според споразумението за климата, което беше подписано през 2015 г., най-малко 100 млрд. трябва да бъдат инвестирани, като те трябва да бъдат събрани от различни източници, включително и от частния сектор.
 
Пет важни неща за климатичната конференция в Бон

Съобщението идва на втория ден от началото на годишната конференция на ООН за климата, която тази година се провежда в Бон, Германия. Тя е първата след идването на власт на американския президент Доналд Тръмп и решението му да изтегли САЩ от парижкото споразумение.
 
В същото време по-рано днес финансовата агенция Standard and Poor's публикува доклад, който поставя под въпрос откъде ще дойдат обещаните пари. Него също така се посочва необходимостта много държави да увеличат бюджетите си, за да могат да финансират поетите ангажименти.
 
Важните моменти от Парижкото споразумение за климата

Според нас е много малко вероятно правителствата да са готови, или способни, да рискуват влошаването на кредитоспособността си като разтягат бюджетите и данъчните си задължения, за да финансират разходите по прилагането“ на споразумението, се казва в доклада на агенцията.
 
От Bloomberg New Energy Finance допълват също, че развиващите се държави трябва да подобрят правната си рамка, за да могат да направят инвестирането в чиста енергия по-привлекателно както за обществения, така и за частния сектор.
БГНЕС