100 тона е квотата за калкан на България и Румъния
100 тона е квотата за калкан на България и Румъния / netinfo

Европейският съюз е приел квотата за улов на калкан за България и Румъния през 2008 година в 12-милната зона на двете страни да е 100 тона. Това съобщи днес ст.н.с. от Института по рибни ресурси във Варна Виолин Райков. За улова на трицона квотата за двете страни е 15 000 тона. Специалистът обясни, че е двете квоти са споделени и няма точно определен тонаж за някоя от държавите. Той каза още, че двете квоти ще са валидни до изпълнението им.

Специалистът коментира още, че тюленът-монах се води напълно изчезнал не само по нашето крайбрежие, а изцяло в Черно море. Последните съобщения за наблюдение на този животински вид в страната са от началото на 70-те години на миналия век. По думите му изчеването се дължи както на промените в биотиката на Черно море, така и на антропогенният фактор.

Според Райков видът, дори да се появи отново, няма шанс да оцелее, ако не бъдат създадени специални области за неговото местообитание. Той коментира още, че на последното заседание в Турция за развитие на стратегическия план за Черно море са обсъждани най-наболелите въпроси, свързани с устройството на риболовния флот в басейна. По думите му флотът трябва да съответства на запасите на риба в Черно море.

Другият проблем е свързан с изкуствените култури, които ще придобиват все по-голямо значение. Става дума за изкуствено отглеждане на миди и риби, което обаче в България е слабо развито. В момента са регистрирани 7 фирми, занимаващи се с изкуствено отглеждане на миди. При този вид дейност рискът е много голям, смъртността е голяма, необходимата инвестиция също е голяма - около 5-6 млн. долара, посочи Райков, цитиран от БТА.

За отглеждане на тези кулутури са необходими тихи и чисти заливи, в близост до брега. Тази дейност от всички черноморски страни е най-добре развита в Турция.

Зам.- директорът на института Даниела Петрова пък съобщи, че от 75 години се правят наблюдения на Черно море и данните сочат, че през последните години басейнът е започнал процес на самопочистване. Това означава, че екологичното състояние на

Черно море се подобрява, посочи Петрова. По думите й доказателство за това е намаляването на цъфтежа на фитопланктона.

Тя коментира още, че популацията на делфини се възвръща и дори се увеличава. Преди години тя беше застрашена и броят на делфините намаляваше, каза специалистът. Възстановяване на запасите се наблюдава и при калкана и рапана. Морският охлюв рапан се развива с бързи темпове, но дали това е за добро или лошо ще стане ясно след няколко години, като приключи изследването, коментира Петрова.

Институтът по рибни ресурси с аквариум във Варна отбеляза днес 75 години от създаването си.