Пълнена кокошка с тарос готвят Тотка Полякова и Отец Валентин в телевизионно предаване
Пълнена кокошка с тарос готвят Тотка Полякова и Отец Валентин в телевизионно предаване / Дарик Габрово

 

Кокошка, пълнена с тарос ще готвят днес секретарят на читалище "Габрово" Тотка Полякова и Отец Валентин от храм "Света Троица" в кулинарно предаване по националната телевизия.

По думите на отец Валентин те приели да участват, не за да покажат какви страхотни готвачи са, а за да представят пред цяла България Фестивала на духовната музика, който ще се проведе в Габрово на 16 и 17 октомври.

Тотка Полякова допълва, че избраната от тях рецепта е много стара и тя е емблематична за Габрово. За пълнената кокошка са необходими две връзки тарос, ориз, моркови, стафиди.

Ястието е известно с това, че впечатлило турския султан Абдул Меджит и той дал кесия жълтици за построяването на стария мост в центъра на Габрово. Разрешението за построяване на Соколския манастир също било взето с „посредничеството" на кокошката с тарос.