/ Община Ямбол
Започна почистване и възстановяване на фасадата на Минералната баня в Ямбол, която е паметник на културата, а не е ремонтирана от десетилетия. За целта са дарени 20 000 лева от кмета Валентин Ревански, съобщиха от Общината. Обявява се и кампания за набиране на още средства за ремонта.

Местната управа възнамерява да превърне част от бившата Минерална баня в Музей за историята на медицината. Такъв в момента съществува в Диагностично-консултативен център (ДКЦ) 1, но е трудно достъпен за граждани.

Отпускат 667 хил. лева от държавния бюджет за ремонт на улица в Ямбол

Музеят разполага с над 3800 експоната, медицинска литература и интересни пособия. В България има само три подобни музейни сбирки. Едната е в Ямбол, а другите две - в Плевен и Варна, но ямболската колекция е най-богата.

Градът дължи идеята за този музей на покойната Стефана Алексиева (1921 г. - 2004 г.), която през годините е събирала експонатите, допълват от кметството. През юни 2021 г. беше ремонтирана и ротондата в Минералната баня в Ямбол, отново благодарение на дарения.

Ротондата с чешмичката и статуята на богинята Диана се рушеше и беше затворена близо 20 години. През лятото тази година там беше монтирана и инсталация за охлаждане и газиране на вода.

Банята е построена в периода от 1935 до 1938 година. Тя разполага с две отделения - мъжко и женско, с отделни вани и съблекални. В началото се използвала и като минерална до изчезването на топлата лековита вода при наводнението на река Тунджа през 1963 г.

В края на 1975 г. сградата е регистрирана като паметник на културата с местно значение.
БТА