/ Дарик - Враца
Две се основните насоки в политиките, които ще се спазват при държавния план-прием в средното образование през учебната 2019-2020 г. Това са повишаване на процента на учениците, приети в 8 клас в професионални гимназии и паралелки с професионална насока и преструктуриране на приема по профили и професии в посока технически и ИТ професии.

Калин Каменов: Успешното училище е това, което е ориентирано към професиите и бизнеса

Тези насоки бяха представени днес от Галина Евденова, началник на Регионалното управление по образованието във Враца по време на първия информационен ден, посветен на държавния план-прием за учебната 2019-2020 г.

На него присъстваха директори на училища от областта и представители на бизнеса. Участие взе съорганизатора на събитието, областният управител на област Враца Малина Николова.

Враца софтуер общество организира безплатни курсове по програмиране

Своето становище по темата изказаха областният управител на област Монтана - Росен Белчев и директорът на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ – Монтана – Даниела Накова.

По време на дискусията Галина Евденова представи областна пътна карта за планиране, организиране, утвърждаване и популяризиране на бъдещия план-прием. В нея са разписани подробно всички дейности, отговорни страни, участници и срокове, свързани с приема.

Участниците в срещата
Дарик - Враца

В своето слово Малина Николова подчерта, че Областната комисия по заетост и кметовете на общини ще бъдат водещи страни в бъдещия план-прием. “Те разполагат с водещите данни за приема - заявките на бизнеса и имат ресурса и капацитета за провеждането на регионалните и местни политики по образование.

През този и следващия месеци ще направим изнесени заседания на Комисията по заетост във всяка община, с участието на местния бизнес, за да вземем съвместно правилните решения“, каза областният управител.

Проектът „Твоят час“ превърна училищата в сцена на талантите

Очаква се през тази година 7 клас да завършат 1422-ма ученици от Врачанска област. След кандидатстването им максимумът паралелки, които ще бъдат сформирани е 62, при 64 през тази учебна година.

Най-голям ще е броят на паралелките в община Враца - 27, а най-малко в община Хайредин – една. В общините Борован, Криводол, Мизия и Роман ще има по две паралелки с осмокласници.

Повече по темата ще чуете в програмата “Дарик Северозапад”.