И през трите дни на Горещниците работата била забранена
И през трите дни на Горещниците работата била забранена / Дарик Враца - архив

Вторият ден от Горещниците е Денят на Св. Юлия девица. Тя била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите й били християни и й дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я търговец-езичник в Сирия. Много настоявал търговецът да се отрече тя от Христовата вяра и да стане едноверна с него.

Юлия не се съгласила и той я оставил на мира. Веднъж търговецът отишъл на остров Корсика по работа, като взел със себе си и Юлия. Жителите на острова имали тогава голям езически празник. Като видели, че Юлия не взема участие в поклонението на идолите, и като узнали, че е християнка подложили я на ужасни мъки и най-после я разпнали на кръст, където починала, докато господарят й спял. Това станало през ІV век.

Юлия била погребана от монаси на един близък остров. На гроба й започнали да стават чудеса, болни получавали изцеление от различни болести; чудеса ставали и на мястото, където пострадала. Християните, жители на този остров, научили за страданията на светицата и построили малка църква на нейно име на същото място, където била разпъната.

Според Народния календар и през трите дни на Горещниците работата е строго забранена. Вярва се, че до каквото и да се докосне човек - то ще изгори. Едно време не жънели, не косели, не палели пещите, не печели хляб. Никой не трябвало да се мие и да пере, за да няма градушка.

По времето на 16 юли нашите прадеди гадаели за времето през февруари. Ако е вярно, то февруари ще е по-студен от януари, ще е ветровит и непостоянен.