ЕП провери как извеждаме от експлоатация ядрени мощности
ЕП провери как извеждаме от експлоатация ядрени мощности / ДП РАО

Делегация от Комисията по бюджетни въпроси на Европейския парламент (ЕП) беше на посещение в България от 28 до 30 октомври, във връзка с процеса по извеждане от експлоатация на спрени ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй".

Ръководител на делегацията на Европейския парламент бе Ингеборг Гресле. Групата се съпровождаше и от българския евродепутат Ивайло Калфин. Централно място в работата на мисията бе отделено на посещението на място на площадката на 440-мегаватови блокове на АЕЦ „Козлодуй", което протече в рамките на един ден.
По време на посещението в Козлодуй, евродепутатите проведоха работна среща с Управителния съвет, мениджърския състав и експерти от Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО), което е оператор на процеса по извеждането. В деловата работа на срещата взе участие и зам.-министърът на икономиката и енергетиката г-н Иван Айолов.

Пред членовете на Комисията по бюджетни въпроси бе представен планът за извеждане, съгласно Националната стратегия за управление на отработено ядрено гориво и радиоактивни отпадъци, както и актуалното състояние на проектите по извеждане, финансирани от Европейския съюз (ЕС). В Козлодуй представителите на Европейския парламент посетиха машинната зала на 1-4 блок, за да се запознаят с реалния ход на процеса по демонтаж на оборудването в конвенционалната част на блоковете. По тяхно желание в програмата бе включено и посещение в Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, чието изграждане е финансирано със средства от Европейския съюз.

Във връзка с темата на посещението членовете на делегацията проведоха и допълнителни работни срещи в Министерството на икономиката и енергетиката, Сметната палата и Народното събрание.

ЕП провери как извеждаме от експлоатация ядрени мощности
netinfo

В края на посещението си членовете на Комисията по бюджетните въпроси на ЕП обобщиха своите впечатления от проведената мисия в България. За начало те поясниха, че в последните 14 месеца са провели подобни посещения и в Литва и Словакия, където ЕС също финансира извеждане от експлоатация на ядрени мощности. Г-жа Гресле изрази своето удовлетворение от свършената през трите дни работа, благодари за полученото съдействие и резюмира основната информация, получена за проектите, които се изпълняват във връзка с извеждането.

Тя уведоми, че българската страна е поела ангажимент да изпрати писмено допълнителна информация по част от дискутираните технически теми, и едва след това Комисията ще подготви финален доклад. Според преките впечатления на членовете на делегацията в машинната зала на 1-4 блок демонтажните дейности там се извършват професионално и отговорно, функциите и ангажиментите на оператора по експлоатация на ядрени мощности - АЕЦ „Козлодуй", и оператора по извеждане от експлоатация - ДП РАО, вече са ясно разграничени, което гарантира, че проектите се управляват максимално коректно от гледна точка на финансирането им.