Тържествен парад за Зарезан в Карайсен
Тържествен парад за Зарезан в Карайсен / снимки: Община Павликени

Тържествен парад на лозари, винопроизводители и самодейни състави ознаменува празника на павликенското село Карайсен. По традиция мнозина от местните жителите започват деня на Трифон Зарезан с обичая по зарязване на лозите и след него се събират в центъра на селото за традиционния парад на местните кооперации и самодейни състави.

Ритуалите започнаха в местността Овчомогилския път, където кметът на Общината инж. Емануил Манолов, кметът на с.Карайсен Марияна Блажева, шефът на Производителна лозаро-винарска кооперация „Грозд" Борислав Митев и гостите на тържествата зарязаха лозите според обичая. В този край насажденията са от сорт „Сторгозия", обясниха собствениците, които дадоха и почерпка, за да е спорна годината и да е богата реколтата.

В село Карайсен Трифон Зарезан се чества от незапомнени времена, празнуват не само майсторите на виното, но и тези, които продължават традицията да се отглеждат местни сортове грозде. Специални гости на празника бяха проф. Иван Харалампиев - бивш ректор на ВТУ, доц. Милен Михов - зам.-ректор на ВТУ.

„Традициите са това, което прави от българския народ толкова сплотена нация. Това са поводите да се събираме и да се радваме заедно на успехите си.", каза в словото си кметът на Павликени инж. Манолов. „Тук в Карайсен най-добре знаете как да направите добро вино, така че и боговете да ви завидят, защото имате опита на десетки години и спазвате завета на предците си.", каза още той.

От 1923 г. съществува кооперация „Грозд", която от 1992 г. е възстановена в първоначалния си вид. Кооперацията обединява членове от 29 населени места и е прочута, освен с белите и червените си вина, и със своя пелин. Единствената самостоятелна изба в България, обясняват местните хора, с над 1100 член-кооператори.

В тържествения парад се включиха и от другата кооперация в селото - „Възраждане 92". Участваха още децата от детската градина и основното училище „Хаджи |Димитър и Стефан Караджа" в Карайсен, както и редица самодейни състави от селото. Атрактивни бяха песните и обичаите, които групата за изворен фолклор към читалище „Добра надежда", групата за стари градски песни „На бяла сладко" и мъжката вокална група „Белите глави" представиха пред многобройната публика в центъра на Карайсен. Всички те бяха оценени от тричленното жури и получиха награди за представянето си.