мръсен въздух
мръсен въздух / ThinkStock/Getty Images
През изминалите месеци се наблюдава изключителна активност във връзка с един от сериозните проблеми в нашия град – високите нива на замърсяване на въздуха. Това е положителен знак за факта, че гражданите на Велико Търново отдават сериозно внимание на екологичните проблеми и неразривно свързаните с тях здравословни рискове. И същевременно наличието на такъв проблем е негативна оценка за работата на местните институции, призвани да следят за здравословните условия на живот.

Местната организация на ПП „Движение Да България“ беше първата, която постави на дневен ред въпроса за негативното влияние на запрашеността на въздуха в града и бе инициатор на изключително важния дебат за намиране на средства и начини за неговото решаване. С учредяването си на 10. Юли 2017г. местната структура си постави за основна цел да възбуди гражданската активност в тази насока, да сложи проблема в дневния ред на обществото в града и да инициира граждански контрол върху работата на местните институции. За да постигне тези целите структурата проведе дискусия с граждани, стартира поставянето на мобилни станции на няколко ключови места в града, които денонощно отчитат замърсеността на атмосферния въздух и предоставят данни, достъпни в реално време.

В противоречие на активния граждански дебат стоят действията, предприети от местните власти. Кратката хронология на постъпките на властите води до редица тревожни заключения.

На първо място, на заседание на Общинския съвет на 30. март тази година, бе взето решение за промяна на транспортния план на града, целящо намаляването на замърсеността на въздуха. От тогава изминаха девет месеца, което означава, че данните за периода следва да са представителни за ефикасността на въведената промяна. Във връзка с това, местната организация на „Да, България!“ апелира към даването на публичност на резултатите за периода, които да докажат дали предприетите мерки са довели до подобряване на качеството на атмосферния въздух в града и дали така възприетите изменения са били ефективни и оправдани.

На второ място, в отговор на питане от края на месец октомври тази година, отправено до кмета на общината се заключва, че РЗИ изготвя обобщен годишен анализ и оценка на качеството на атмосферния въздух в община Велико Търново. От който анализ не се откриват данни за високи нива на запрашеността на атмосферния въздух. Повишаването на заболеваемостта и смъртността, причинени от замърсения въздух, са в ярък контраст с това обобщение на местните власти. Освен това, ефективният мониторинг на чистотата на въздуха изисква системното предоставяне на вниманието на гражданите на данни в реално време за нивата на фини прахови частици. Работата с неактуална информация и закъснели данни компрометира процеса на адекватен контрол върху запрашеността на въздуха. Заключения, основани на средногодишна база, които имат за цел да докажат чистотата на атмосферния въздух, смятаме за несъстоятелни. Независимите източници на информация показват системно превишаване на нивата на замърсеността, достигащи до над 25 пъти над установената и здравословна норма. Факт, за който алармирахме още през месец октомври, но останал неглижиран от местните власти. А този процес се наблюдава все по-сериозно през зимния период от годината. Местната организация на ПП „Движение Да България“ неведнъж е подчертавала, че данни които не отчитат пиковите стойности на замърсяването имат за цел единствено манипулация на реалността.

Местната власт във Велико Търново се показва като неспособна да представи работещи решения на гражданите, които действително да доведат до решаване или редуциране на проблема със замърсяването. В компетентността на общинската администрация е имплементирането на правила, спазването на които, да води до подобряване качеството на живот на гражданите. В тази връзка ние смятаме, че възприетият подход на местната администрация е крайно недостатъчен и по-скоро се доближава до отказ от решаването на първостепенен за обществото въпрос. В неговата основа не стои намерението на общинската власт за въвеждането на механизми и добри практики, целящи достигане до ефективно намаляване на опасните за здравето фини прахови частици, а по-скоро опит за експлоатация на проблем, който без съмнение вълнува гражданите.

Нещо повече, практиките, наблюдавани в други български градове за предоставяне от местните власти на по-актуална информация на вниманието на гражданите, довеждат до изключително тревожно наблюдение. Създава се сериозно съмнение за коректността на предоставените данни от компетентните институции, защото те не съответстват с измерванията от независими проучвания и мобилните станции. Още веднъж искаме да подчертаем, че данните с които си служи Местната организация на ПП „Движение Да България“, са публични и достъпни в реално време за неограничен кръг лица. Освен това, проучванията и констатациите, които предоставяме в усилието си да упражняваме граждански контрол, са базирани на методи възприети в западноевропейски страни, меродавни както за провеждане на законодателни инициативи, така и за научни цели и проучвания.