Показаха единайсет икони на Свети Димитър от фонда на РИМ
Показаха единайсет икони на Свети Димитър от фонда на РИМ / netinfo

Единайсет икони от фонда на Регионалния исторически музей във Велико Търново” бяха изложени по- рано днес в църквата “Св. Димитър” по случай 26 октомври- Димитровден. Иконите са от ХVІІІ- ХІХ век, информира Дияна Тотева специалист по християнско изкуство в музея. На иконите светецът, който православната църква почита днес е изобразен на трон и върху кон с копие в ръка, пронизващ Антихриста. Общо 20 икони на св. Димитър притежава Регионалния исторически музей. Най- старата от тях е от ХVІ век и е от периода на късновизантийското изкуство.

На нея светецът е изобразен на кон пред стените на своя град Солун, пронизващ с копие българския цар Калоян. Изображението представя легендата, пусната от заговорниците погубили цар Калоян през 1 207 година именно при обсадата на Солун. Тогава, за да скрият истинските извършители на убийството съучастниците- велики български боляри пускат мълвата, че Свети Димитър е пронизал царя недоволен от решението му да превземе града. Тази мълва е подета по- късно от византийците.

Всъщност църквата “Свети Димитър” във В. Търново е построена през 1184 година от братята на Калоян Асен и Петър. В нея те са приютили чудотворната икона на светеца, която след превземането на Солун от рицарите от Третия кръстоносен поход е изнесена от града и донесена в Търново. При освещаването на църквата на Димитровден братята дали и началото на антивизантийското освободително въстание, като за свой покровител обявили свети Димитър и показали иконата като доказателство, че той се е отвърнал от ромейте и вече ще закриля българите.

В сегашния си вид църквата бе възстановена през 1985 година по повод 800 - годишнината на въстанието, по проект на архитект Теофил Теофилов.