Евстати Мартинов - един от съвременниците на голямото събитие
Евстати Мартинов - един от съвременниците на голямото събитие / Sofia Photo Agency
Евстати Мартинов - един от съвременниците на голямото събитие
45014
Евстати Мартинов - един от съвременниците на голямото събитие
Евстати Мартинов - един от съвременниците на голямото събитие
  • Евстати Мартинов - един от съвременниците на голямото събитие
  • Евстати Мартинов - един от съвременниците на голямото събитие

Търновецът Евстати Мартинов е един от съвременниците на обявяването на българската Независимост през 1908 година. Само три дни след 22 септември, като общински съветник той инициира преименуването на търновски улици в чест на Независимостта и така поставя първият траен знак изобщо в България, посветен на събитието.

Днес името му се помни от малцина - историци и музейни работници, а  всъщност именно Евстати Мартинов е най- тясно свързан с първото ознаменуване на акта на Независимостта, припомня Тодорка Недева от Музей „Нова и най-нова история" във Велико Търново.

Евстати Мартинов е наследник на три знатни рода - на легендарния поп Мартин от Еленско, на Христо Даскалов от Трявна и на Евстати Априлов от Габрово. Веднага след Освобождението Мартинов е човекът, който възстановява школските занятия в Търново. Освен учител, той е и директор на училищата и замества на това място Стефан Стамболов, който се отдава на държавнически дейност.

Мартинов следи за всички училища в града, за подготовката и дисциплината на учителите и дава педагогически указания. След 1880 година Мартинов е член на Окръжния съд, а по-късно и негов председател. За кратко търновецът пребивава и в столицата като подпредседател на Софийски окръжен съд. Там той е в един кръг с младши член съдията Алеко Констатинов. Духовитите колеги стават приятели, а Щастливеца използва някои от историите, разказвани от търновеца, за да ги вплете в своите литературни сюжети. По-късно, отново в Търново, Мартинов създава правилник, който да помага за попълването на общинската хазна.

Чуйте още от Тодорка Недева в първия звуков файл.

Историята помни Мартинов и като човекът, който стои в основата на първата проява не само в старата столица, а и в България,  ознаменуваща Независимостта. Осъзнавайки изключителната значимост на събитието за по нататъшното развитие на българската държава, още на 25 септември 1908 година общинският съвет във Търново одобряват предложението на съветниците Евстати Мартинов и Никола Георгиев. Така целият участък с улиците Фердинанд, Съборна и Митрополска се преименуват на улица „Цар Фердинанд Първи", а улица „Булевард" се преименува на улица „22 септември".

Чуйте втория звуков файл.